Een conflict met je buur? Blijf er niet mee zitten

“Beter een goede buur dan een verre vriend”. Toch kan het gebeuren dat er tussen twee buren een conflict ontstaat. Burenbemiddeling kan op een laagdrempelige manier zorgen voor een verzoening tussen jou en je buur, zonder politie of vredegerecht. Alle Schotenaren die een conflict met hun buur ervaren, kunnen gratis beroep doen op burenbemiddeling.

Zo gaat het in zijn werk:

1) Aanmelden

Wil je een bemiddelingsgesprek met je buur? Meld je aan bij burenbemiddeling Schoten:

2) Kom je in aanmerking?

De coördinator onderzoekt of je in aanmerking komt voor burenbemiddeling. In gevallen van fysiek geweld of drugshinder kan dit bijvoorbeeld niet. Nadien nemen twee bemiddelaars contact met je op.

3) Vertel je verhaal

De bemiddelaars komen bij jou langs, zodat jij je verhaal kan vertellen. Daarna nemen ze contact op met je buur. Wanneer je buur instemt, bezoeken ze ook je buur om naar zijn of haar verhaal te luisteren.

4) Bemiddelingsgesprek

Vervolgens vindt er een bemiddelingsgesprek plaats. Zo’n gesprek vindt plaats op ‘neutraal terrein’, in een toegankelijk lokaaltje in de gemeente. De bedoeling van dit gesprek is dat de buren samen, op een constructieve manier, zoeken naar oplossingen voor het conflict. De bemiddelaars begeleiden de communicatie.

5) Oplossing

De bemiddelaar zal nooit zelf een oplossing opleggen. De belangrijkste doelstelling is het herstellen of verbeteren van de communicatie en de relatie tussen twee buren.