Ontdek de winnaars van de nutskastenwedstrijd

Binnenkort kan je in het Schotense straatbeeld weer genieten van een nieuwe reeks opgefleurde nutskasten. Na een zorgvuldige selectie door onze kennersjury zullen niet alleen kunstwerken, maar voor het eerst ook gedichten opduiken in onze gemeente.

Hieronder krijg je een exclusief voorproefje en maak je kennis met de winnaars van de lokale nutskastenwedstrijd.

Winnaars

Toon Thys

“Er wordt vaak gezegd dat Antwerpenaren met hun rug naar de Schelde leven. Ik ben tevreden dat Schotenaren de vaart niet de rug toekeren, het is centraal gelegen en de vaart wordt hier door velen omarmd. De vaart heeft een rustgevend effect op mij, en met mij op vele wandelaars, fietsers, vissers... Daarom deze Ode aan de Vaart.”

Staecy Van Loock

“Ik heb dit werk gemaakt tijdens de eerste lockdown. Mijn vriendin was aan het studeren voor haar examens en ik heb haar toen spontaan en impulsief geïllustreerd. Wat ik erg leuk vind aan dit werk is dat de verhoudingen van het lichaam en het perspectief niet kloppen. Laat dat net zo leuk zijn aan illustreren en kunst in het algemeen. Kunst is nooit fout.”

Staecy Van Loock

“Ik wou graag eens met ander materiaal werken en zo ben ik beginnen experimenteren met houtskool. Ik vind het erg fijn materiaal om mee te werken. Een foto op het internet heeft me geïnspireerd tot dit kunstwerk.”

Ellia-Luna Gaspard

“Het werk ‘Achter laat’ gaat over rouw, verlies en verdriet. Dat er geen nu is wil zeggen dat alles wat we doen of zeggen het verleden in gaat, er bestaat niet "leef in het nu". Een tijd die stilstaat of toch niet? Je kan dit werk aanzien als een spoor, een indruk, iets of iemand dat iets heeft ‘achter gelaten’. Net zoals ik zal doen op een nutskast.”

Ellia-Luna Gaspard

“Dit werk komt vanuit het gevoel dat er licht is aan het einde van de tunnel. Een spinnenweb van het leven, geen enkel spoor loopt recht en dus geen enkele weg in het leven leidt tot ‘de juiste’. Enkel door te proberen weet je of het werkt of niet. Voor we het licht willen zien, moeten we onszelf toegeven aan het donkere en de tijd en ruimte gunnen om aan onszelf te werken.”

Christiaan Iken

“Dit werk vertelt het verhaal van een klein meisje dat een vliegmachine heeft uitgevonden. Jammer genoeg werkt dat niet zoals gepland en haar drakenvrienden helpen haar om de constructie toch in de lucht te krijgen. Maar deze illustratie zou evengoed het verhaal kunnen vertellen van een meisje dat niet met de fiets of bus naar school gaat, maar liever de drakenexpress neemt.”

Christiaan Iken

“Bij het maken van de illustratie met het hobbelpaard vroeg ik me af of in een robotwereld het hobbelpaard ook tot leven zou komen en echt zou kunnen spelen met de robotkinderen.”

Eddy Saerens

“Ik ben beginnen experimenteren met allerhande materialen en technieken zoals mix media, schilderen en canvas sculpturen. Dit werk is getiteld ‘Ochtendzonnetje’ en toont een mooie boom die ik elke dag van het jaar en dus ook in alle seizoenen mag bewonderen.”

Maximilian Schäfer

“Ik schrijf al sinds mijn tienerjaren en nu, op 27-jarige leeftijd, kan ik zeggen dat ik waarschijnlijk zal blijven schrijven tot mijn hart mijn hand er niet meer toe beroeren kan. Het gedicht is er één uit de voorgenoemde tienerjaren. Ik schreef het over mijn eerste liefde.”

Klaartje Van Camp

“Poëzie maken gebeurt bij mij op de fiets. Dit gedicht is ontstaan tijdens een fietstocht langs de Schotense Vaart. Voor mij reed een ouder echtpaar. Ik dacht dat ik wel iets kon doen met die schrijnende stilte tussen de twee, de herinnering aan iets wat vroeger bestond en hun vreemde verhouding.”

Gettie Geerinckx

“In het werk ‘Danslijnen’ probeer ik de kracht en ook de broosheid weer te geven die een danser met zijn lichaam uitdrukt. Ook het gebruik van de kleuren, blauw en een voorzichtig roze, versterken dit.”

Gettie Geerinckx

“Dit werk getiteld ‘Wild water’ heb ik geschilderd op een ogenblik dat er enorm veel emoties, vooral onmacht en boosheid, in me zaten. Het leven is soms een hele woelige zee. Je wordt soms met je neus op harde realiteit gedrukt. Maar je vindt de kracht in jezelf om door te zetten. Het leven is mooi ondanks (of dankzij) donkere dagen. Blijf geloven in je dromen!”

Lin De Backer

"Ik ben geboren en getogen in Schoten.  Een alliteratie is voor mij een klein gelukske, het tovert een glimlach op mijn gezicht. Ik ben opgetogen over het project van de nutskasten, zodat deze niet langer het straatbeeld verarmen, maar verrijken."

Cindy Akkermans

“Ik woon dicht bij park Vordenstein en ga daar graag wandelen. Met wat geluk zie je enkele speelse eekhoorns. Deze acrobaten toveren altijd een glimlach op mijn gezicht, vandaar deze tekening om ons eraan te doen herinneren dat geluk soms in de kleinste dingen kan zitten als we maar de tijd nemen om te kijken.”

Peter Elsen

“Zoals een klein pluisje van een paardenbloem zorgt dat de bloem niet ophoudt te bestaan, zo willen we onszelf en anderen vaak troosten met hoop. Uit respect voor het leven, dat telkens weer opnieuw zal verder stromen, draperen we die hoop als een kleed, een laken, een versiering.  Ga maar mee met het ritme, met de gevoeligheid waarin je bestaat. Go with the flow. Laat alles wat je koestert maar verder ontkiemen.”

Marc Adriaenssens

"Dit werk is geïnspireerd door de herbestemming van het Gelmelenhof. Het gebouw zou perfect geschikt zijn als miniatuurkasteeltje in een viskom. Ooit werkte ik zelf in het gebouw, wat de connectie tussen het gemaakte werk, het gebouw en de kunstzinnige bestemming ervan nog groter maakt.”

Etienne Thys

“Telkens ik door het park van Schoten wandel, valt mij op dat de nutskasten er in deze mooie omgeving maar troosteloos bij staan, terwijl tientallen mensen er achteloos voorbij gaan. De nutskasten zijn voor mij een symbool van alles wat een belangrijk deel uitmaakt van ons dagelijks leven en waar we de waarde te weinig van inzien, omdat we het zo vanzelfsprekend vinden.”

Roel Hendrickx

“Poëzie, en in het bijzonder haikoes, zijn een fijne manier om beknoptheid te koesteren. De drie haikoes van deze actuele cyclus zouden voor zich moeten spreken. Ze verbinden de elektronische connecties in een schakelkast met de menselijke connecties die het voorbije jaar moeilijk of afwezig waren.”

Toon Daems

“Dit vierstemmig koorlied is een ode aan de beiaard. Ik hoop dat bij het lezen van deze ode de voorbijganger even de tijd neemt  om naar de beiaard te luisteren, maar ook om stil te staan bij de weg die men heeft afgelegd in het leven. Geniet van de kleine dingen en maak tijd voor jezelf en je omgeving.”

Shana Van Looveren
Shana Van Looveren
Shana Van Looveren
Alexander Serman
Caroline Van Der Wegen
Robin Claessens
Terug naar nieuwsoverzicht