Metropoolstraat weer open voor verkeer

De Vlaamse Waterweg zet in op containervervoer over het Albertkanaal. In het kader van de capaciteitsverhoging worden de bruggen over het kanaal gerenoveerd en verhoogd, en wordt het kanaal op sommige stukken verbreed. Hierdoor kunnen er grotere schepen via het kanaal de haven van Antwerpen bereiken.

  • Het kanaal wordt hier gemiddeld 15 meter breder ter hoogte van de Metropoolstraat.
  • Over een strook van ongeveer 1,1 kilometer wordt ook een nieuwe kaaimuur aangelegd.

Stand van zaken

Het zal je ongetwijfeld als muziek in de oren klinken: de Metropoolstraat is weer open voor alle verkeer.

De Vlaamse Waterweg heeft lange tijd gewerkt aan het verplaatsen van de Hoogmolenbrug en het verbreden van het Albertkanaal. Maar dat hoofdstuk kunnen we nu afsluiten. 

Wat met de maatregelen in wijk Deuzeld?

In de wijk Deuzeld liggen veel basisscholen. Daarom hebben we beslist om de verkeersmaatregelen in de wijk nog te behouden tot het einde van dit schooljaar. Grote veranderingen in de laatste week van het schooljaar kunnen voor verwarring zorgen. Maar begin juli verdwijnen alle lokale maatregelen. 

De Sterrestraat en de Venusstraat worden in september 2023 opnieuw schoolstraten. Dat wil zeggen dat ze aan het begin en einde van de schooldag worden afgesloten zodat fietsers en voetgangers alle ruimte hebben.

Zoals afgesproken, voert het gemeentebestuur de komende maanden tellingen en metingen uit om de impact van de nieuwe Hoogmolenbrug in kaart te brengen. Als daaruit blijkt dat er extra ingrepen nodig zijn, wordt dat verder bekeken.

Schoten in, Schoten uit

De Braamstraat sluit nu rechtstreeks aan op de Metropoolstraat en is voortaan de weg om Schoten uit te rijden. Je kan er dus niet meer inrijden vanuit de Metropoolstraat. Met uitzondering van de bussen van De Lijn.

Hoe rij je Schoten dan in? Via de Wijnegembaan of de Sluizenstraat. De extra lange afslagstrook op de Hoogmolendijk richting Wijnegembaan zorgt voor een vlotte doorstroming. Het kruispunt Hoogmolendijk-Wijnegembaan krijgt later nog verkeerslichten.

Stappers en trappers

Alle fietsers en voetgangers kunnen nu vlot via de nieuwe Hoogmolenbrug over het jaagpad richting Wijnegem of Antwerpen. De kers op de taart wordt de nieuwe fietsbrug van 5 meter breed aan sas 10 (aan het recyclagepark). In het najaar is deze brug klaar.