17e-eeuws schilderij uit Sint-Cordulakerk prachtig gerestaureerd

schilderij de triomferende christus die aan zijn moeder verschijnt Sint Cordulakerk Schoten

Het pas gerestaureerde schilderij ‘De triomferende Christus die aan zijn moeder verschijnt’ hangt terug in de Sint-Cordulakerk. Restaurateur Griet Blanckaert heeft het 17e-eeuwse werk een grondige opknapbeurt gegeven.

Griet was, als Schotenaar met haar atelier op het Sint-Cordulaplein en jarenlange expertise, de ideale kandidaat voor de restauratie.

Juist als nieuw

Het schilderij werd ‘gederestaureerd’. Dat wilt zeggen dat Griet alle oude(re) restauraties en retouches afnam, voor zover dat mogelijk was. De bedoeking, of ‘doublering’ in vaktermen, was nog stabiel en werd behouden. Het meeste werk had Griet met de oude olieverfretouches, die zo uitgehard waren dat ze deze enkel met een scalpelmes kon verwijderen.

Het resultaat is een prachtig schilderij dat er weer als nieuw uitziet.

Op zoek naar de schilder

‘De triomferende Christus die aan zijn moeder verschijnt’ is een schilderij op doek dat dateert uit 1644. Het werk werd waarschijnlijk gemaakt door de Antwerpse Gerard Seghers, maar dat is niet 100% zeker.

“Het schilderij vertoont gelijkenissen met ander werk van de Antwerpse schilder, maar helaas heb ik geen signatuur kunnen terugvinden,” zegt restauratrice Griet Blanckaert. “We moeten eerst het kunsthistorisch onderzoek afwachten.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Terug naar nieuwsoverzicht