Hinder Merksemsebaan/Bisschoppenhoflaan

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert een belangrijke herinrichting van de Merksemsebaan (N120) en de Deurnesteenweg in Wijnegem uit. Deze ingreep maakt de weginfrastructuur klaar voor de komst van de nieuwe Hoogmolenbrug.

Bijkomende werken vanaf zondag 1 maart

Door overvloedig grondwater moeten er extra werken gebeuren aan de Merksemsebaan/Bisschoppenhoflaan, ter hoogte van de Deurnesteenweg. Vanaf zondagnamiddag 1 maart tot zondag 15 maart mag je hinder verwachten aan de Hoogmolenbrug. Met de auto vermijd je best de omgeving en neem je een alternatieve route (Brug van den Azijn, Brug van de Houtlaan).

 Lees alle info op de website van Wegen en Verkeer

Oversteekbewegingen op het kruispunt Merksemsebaan-Deurnesteenweg zijn niet mogelijk omdat de middenberm dicht gaat. Twee keerlussen op de Merksemsebaan, ter hoogte van firma Colas en iets voorbij de Bijkhoevelaan, zorgen voor meer mogelijkheden.

  • Komend van Antwerpen is de oversteek naar de Hoogmolenbrug en Schoten niet mogelijk. Dit verkeer rijdt het kruispunt voorbij, keert verderop via de aangegeven keerlus en kan vervolgens afslaan richting Hoogmolenbrug en Schoten.
  • Verkeer komend van de Hoogmolenbrug en Schoten kan op de Merksemsebaan enkel rechts afslaan. Verkeer richting Wijnegem neemt een keerlus aan firma Colas, om vervolgens de weg via de Merksemsebaan te vervolgen.

Een bijkomende omleiding leidt gemotoriseerd verkeer van centrum Schoten naar Wijnegem via de Hoogmolendijk, Albertkanaalbaan en Brug van Wijnegem.

Fasering nutswerken: januari - juni 2020

De voorbereidende nutswerken zijn ingrijpend en vertalen zich meteen in verkeershinder.

  • Tijdens fase 1 (afgerond) werkt de aannemer van de nutsmaatschappijen aan de noordzijde van de Merksemsebaan, tussen de Bijkhoevelaan en de grens met de stad Antwerpen. 
  • Tijdens fase 2 (februari - maart) realiseert de aannemer verschillende doorsteken dwars onder de Merksemsebaan door. De werfzone verschuift op regelmatige basis, en verkeer (zowel richting Antwerpen als richting Wijnegem) verloopt over een beperkt aantal rijstroken.
  • Tijdens fase 3 (maart - april) wordt er aan de buitenzijde van de rijbaan gewerkt (zuidzijde Merksemsebaan), vanaf de grens met de stad Antwerpen tot net voorbij de Bijkhoevelaan. De aannemer neemt voor de aanleg van de nutsleidingen tijdens fase 3 de rechterrijstrook in. Voor autoverkeer is de linkse rijstrook beschikbaar en voetgangers en fietsers passeren de werken veilig over een tijdelijke fiets- en voetgangersstrook. De Deurnesteenweg en Bijkhoevelaan blijven bereikbaar.

Na fase 3 volgen nog tot eind mei diverse plaatselijke ingrepen met lokale hinder.

Hoofdwerken (vanaf juni 2020)

Zodra de nutswerken klaar zijn (juni 2020), start Wegen en Verkeer met de herinrichting van de Merksemsebaan vanaf de gemeentegrens (Wijnegem-Antwerpen) tot iets voorbij de Bijkhoevelaan. Deze werken kennen drie grote fasen en duren tot september 2021. Dankzij een gefaseerde aanpak blijft verkeer op de Merksemsebaan mogelijk. Wel wordt het tijdens fase 1 en 2 herleid naar één rijstrook in elke richting.

Wat na de werken?

Over anderhalf jaar is de aansluiting van de Deurnesteenweg met de Merksemsebaan een stuk richting Deurne opgeschoven. De zuidelijke tak van dit nieuwe kruispunt is vanaf dan open voor verkeer. Van en naar Schoten rijd je nog via het oude kruispunt tot de nieuwe Hoogmolenbrug klaar is. Dan gaat de middenberm van het oude kruispunt dicht.

Terug naar nieuwsoverzicht