Belgisch paspoort

Een aanvraag kan enkel nog op afspraak. Je kan hiervoor telefonisch terecht op het nummer (03) 680 09 00. 

Maak op tijd een afspraak want de afleveringstermijn voor een reispas duurt ongeveer 2 weken.

Een Belgisch paspoort (reispas) is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan 12 jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Naast de gegevens over je identiteit en nationaliteit, je handtekening en je foto bevat het paspoort ook je vingerafdrukken.

Het paspoort is:

 • 7 jaar geldig voor volwassenen.
 • 5 jaar geldig voor minderjarigen.

Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur in sommige landen.

Voor je vertrekt, ga je best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor je bestemming. Lees zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Je kan  ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat.

Voorwaarden

De pasfoto die je meebrengt, moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (ICAO).

Enkele belangrijke wijzigingen zijn:

 • Een neutrale gezichtsuitdrukking: mond gesloten, geen glimlach.
 • Hoofd en schouders recht(op) houden, recht vóór het objectief.
 • Het aangezicht volledig vrij maken: voorhoofd, kin en de aanzet van de oren moeten zichtbaar zijn.
 • De ogen moeten goed zichtbaar zijn: geen weerkaatsing op brilglazen, geen getinte glazen, geen te grote montuur, maar ook geen montuur dat vlak langs de ooglijn loopt..

Als je pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kan je geen paspoort aanvragen.

Procedure

Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort aan bij het gemeentebestuur van hun woonplaats. Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden. In sommige gevallen kunnen Belgen die ingeschreven zijn in het buitenland ook terecht op het gemeentebestuur om hun paspoort aan te vragen. Neem daarvoor contact met de bevolkingsdienst op het nummer 03 680 09 00.

Een aanvraag kan enkel nog op afspraak. Je kan hiervoor telefonisch terecht op het nummer (03) 680 09 00.  Maak op tijd een afspraak want de afleveringstermijn voor een reispas duurt ongeveer 2 weken.

Er bestaat wel een spoedprocedure. Als de gemeente de aanvraag voor 15.00 u elektronisch verstuurt, kan het paspoort zelfs de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd. Die spoedprocedure is wel duurder.

OPGELET: Als je in de periode van 5 jaar vóór de aanvraag al minstens 2 paspoorten, waarvan de geldigheidsdatum nog niet voorbij is, als verloren of gestolen meldde, dan zal de leveringstermijn langer worden (zowel voor de gewone als voor de spoedprocedure). De nieuwe reispas zal pas geproduceerd worden na onderzoek door FOD Buitenlandse Zaken.

Wat meebrengen?

 • Je identiteitskaart.
 • Een recente kleurenpasfoto die voldoet aan de ICAO-normen (je vindt een fotocabine in de hal van het gemeentehuis).
 • Je oud paspoort (als je er een hebt).
 • Identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen, de kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.

Prijs

Normale procedure (leveringstermijn ongeveer 2 weken)

 • Volwassene: 74 euro
 • Minderjarige: 44 euro

Spoedprocedure (indien aangevraagd voor 14.45 u, levering in de loop van de daaropvolgende dag)

 • Volwassene: 270 euro
 • Minderjarige: 240 euro