Componist Stéphane Vande Ginste wint voor de zesde keer Cantabile

Voor (oud-)studenten aan de Academie zal de naam Stéphane Vande Ginste vast wel een belletje doen rinkelen. Hij is er namelijk docent piano en notenleer en ook huiscomponist. En voor een wedstrijd draait hij ook zijn hand niet om: als oude rot in het vak won hij ook dit jaar opnieuw de gerenommeerde compositiewedstrijd Cantabile.

“De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd. Afwisselend is er het ene jaar een pianowedstrijd en het andere jaar een compositiewedstrijd. De werken die gekozen worden in de compositiewedstrijd, worden het volgende jaar gespeeld in de pianowedstrijd. Omdat er veelal jongeren deelnemen aan de pianowedstrijd is het de bedoeling dat je je compositiewerk ook daarop afstemt”, vertelt Stéphane.

“Deelnemen aan deze wedstrijd is interessant voor componisten”, zegt Stéphane. “Als je werk gekozen wordt, krijgt het een kwaliteitslabel.” Zo worden werken gemakkelijker verkocht. “In die zin is het een belangrijke prijs, omdat het erkenning geeft aan je werk. Vergelijk het met een literatuurprijs voor schrijvers.” Het is vooral die erkenning dat belangrijk is voor Vande Ginste. “Er wordt heel weinig muziek verkocht, mensen zoeken tegenwoordig vooral online. Zo’n kwaliteitslabel geeft toch een extra duwtje om de compositie toch aan te kopen.” Naast de erkenning en het kwaliteitslabel, krijgen de winnaars ook een geldprijs.

Zes keer

Stéphane won al zes keer de Cantabile compositiewedstrijd. “Ik doe elk jaar mee. Meestal zijn er een tachtigtal deelnemers.” Uit de tachtig deelnemers kan er maar een de beste zijn, maar toch blijft Stéphane bescheiden: “Mijn werk zal goed geweest zijn, maar er speelt toch altijd een portie geluk mee.”

De muzikale uitdagingen van Stéphane

Ook buiten zijn werk aan de Academie en de occasionele wedstrijden heeft Stéphane een rijk gevuld muzikaal leven. Zo lanceerde hij in 2016 het project ‘366 minutes’, waarbij hij elke dag een stukje muziek componeerde. Stéphane zoekt vaak de uitdaging op. Naast het megaproject ‘366 minutes’, lanceerde hij vorig jaar een mini-versie, waarbij hij iedere week een werk componeerde. Verder is hij voortdurend op zoek naar manieren om zijn horizon te verbreden. Zo schrijft hij niet enkel muziek voor zijn eigen instrument, de piano, maar ook voor exotischere instrumenten zoals de Indische Fluit. Benieuwd naar de volgende uitdagingen van Stéphane? Volg zijn muzikale avonturen op www.stephanevandeginste.weebly.com.

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht