Winteractieplan

De winter brengt vaak mooie winterplaatjes en sneeuwplezier met zich mee. Maar sneeuw en ijzel kunnen ook gevaarlijk zijn. Gemeente Schoten volgt daarom een winteractieplan om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Gladheid bestrijden

Wat doet de gemeente?

Gemeente Schoten verwijdert sneeuw en ijs en strooit zout en volgt daarbij het winteractieplan.

Wanneer strooien we?

Wanneer het KMI code rood of oranje afkondigt, wordt er altijd gestrooid. Bij code geel maken onze diensten de afweging of de strooiwagens moeten uitrijden of niet. Strooizout voorkomt niet alleen gladheid, maar is ook schadelijk voor het wegdek en de planten.

Onze diensten starten met strooien tussen 5 en 6 uur ‘s morgens. Niet vroeger omdat het strooizout pas echt zijn werk doet als er intens over gereden wordt.

Waar strooien we?

Er zijn in Schoten twee prioritaire strooirondes (zie hieronder). Dat zijn de invals- en hoofdwegen. Op basis van de schoolroutekaart op Route2School is er ook naar elke school minstens één gestrooide route opgenomen in het strooiplan.

Gelijktijdig worden zo snel mogelijk de fietspaden sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Ook de voetpaden, aanpalend aan gemeentelijke gebouwen en domeinen, worden door het gemeentepersoneel onder handen genomen.

Wat doet het Agentschap Wegen en Verkeer?

Gewestwegen behandeld door Agentschap Wegen en Verkeer:

Bredabaan - Elshoutbaan - Botermelkbaan - Brechtsebaan - Kopstraat - Ridder Walter Van Havrelaan - Calesbergdreef - Eethuisstraat

Wat doe ik bij ijzel en sneeuw?

 • Wees voorzichtig op wegen, fiets- en voetpaden bij ijzel en sneeuw. Het is aangeraden om binnen te blijven. Rij, als dat mogelijk is, stapvoets met de wagen en voorzie winterbanden, zeker op de niet-prioritaire wegen.
   
 • We raden aan om niet te fietsen, maar voorzichtig te wandelen of met de fiets in de hand te wandelen. Dat doe je best tot aan de prioritaire wegen om ongevallen te vermijden. Om op de hoogte te blijven van de weersvoorspellingen, volg je het (lokale) weerbericht. 
   
 • OPGELET: De jaagpaden worden niet gestrooid, pas dus je rij-, wandel- en/of loopgedrag aan de omstandigheden aan of neem een parallel fietspad.

 • Bij extreme gladheidsproblemen neem je contact op met de lokale politie.

 • Elke burger is, zoals in het Algemeen Politiereglement Schoten beschreven, verplicht om het voetpad voor de eigen deur vrij te houden van sneeuw en ijzel. 
   
 • Probeer senioren en minder mobiele mensen zoveel mogelijk te helpen. Mocht dit niet lukken, kan je hulp inroepen van wijk-werken.