Parkeerverbod en inname openbaar domein

Wanneer je een deel van het openbaar domein wil innemen, heb je een vergunning nodig. Je neemt bijvoorbeeld een deel van het voetpad, fietspad, parking, rijbaan… in voor een verhuis, het plaatsen van een container, stelling of bouwkraan, wegenwerken…

 

Wanneer en hoe doe ik een aanvraag?

 • Innames met weinig hinder, voor een maximumperiode van 3 maanden en opstellingen die niet groter zijn dan 50 vierkante meter (bijvoorbeeld: een parkeerverbod voor een verhuiswagen, levering, container op een parkeerstrook, stelling op een voetpad…)
  Doe de aanvraag online via Eagle minstens vijf werkdagen op voorhand.
   
 • Innames met verkeershinder (met of zonder omleiding), voor periodes langer dan 3 maanden of een opstelling van meer dan 50 vierkante meter (bijvoorbeeld: het plaatsen van een bouwkraan, het uitvoeren van wegenwerken en nutswerken…)
  Doe de aanvraag online via Eagle minstens twintig werkdagen op voorhand. Voeg bij deze aanvraag een duidelijke schets, signalisatieplan, werfinrichtingsplan en/of omleidingsplan toe. Bekijk de handleiding voor het opmaken van een signalisatieplan. Als de straat volledig moet worden afgesloten of bewoners hinder kunnen ondervinden, voeg je ook een bewonersbrief toe.

   

 • Straatfeesten en evenementen
  Doe de aanvraag online via Eagle. Selecteer bij type inname ‘parkeerverbod evenementen’.
  Doe de aanvraag ook online via het evenementenloket minstens zes weken op voorhand.
   

 • Grote evenementen die een impact hebben op de (verkeers)veiligheid en de logistiek van de gemeentelijke diensten
  Doe de aanvraag online via Eagle. Selecteer bij type inname ‘parkeerverbod evenementen’.
  Doe de aanvraag online via het evenementenloket minstens zes maanden op voorhand.

Wat kost het?

Als de bezetting van het openbaar domein langer duurt dan vier dagen, moet je een belasting betalen. De belasting bedraagt 0,20 euro per dag en per vierkante meter oppervlakte die het object inneemt op de openbare weg (minimum 3 euro per dag en het minimum van de volledige belasting is 25 euro).

 • Een signalisatievergunning voor wegenwerken zonder omleiding bedraagt 50 euro belasting.
 • Een signalisatievergunning met een omleidingsroute bedraagt 100 euro belasting.

Vergunning

Na goedkeuring krijg je een betaalverzoek per mail. Via de betaallink betaal je snel en gemakkelijk online. Eens betaald krijg je de vergunning automatisch in je mailbox.

Parkeerverbodsborden

De gemeente leent geen parkeerverbodsborden of andere verkeersborden uit. Parkeerverbodsborden huur of koop je bij verschillende particuliere firma’s of signalisatiebedrijven. De parkeerverbodsborden plaats je minstens 36 uur op voorhand.

De nummerplaten van de auto’s die er geparkeerd staan op het moment dat de borden geplaatst worden, geef je 24 uur voor aanvang van het parkeerverbod door via het Eagle-Portaal via 'extra' en dan de optie ‘nummerplaten’.

 • Selecteer deze optie en open het nieuwe formulier.
 • Vul de gegevens in van de geparkeerde nummerplaten op het moment van de plaatsing van de parkeerverbodsborden.
 • Als er geen wagens geparkeerd staan, vul je het formulier in met de vermelding ‘geen’.
 • Verzend het formulier.

Wettelijke voorschriften

Bij de aanvraag en de verleende vergunning moet je je steeds houden aan de volgende wettelijke en reglementaire voorschriften: