Ik heb veel te danken aan het componeren!

Aandachtige lezers van Klemtoon volgden de avonturen van de leerlingen Algemene Muziektheorie tijdens de wedstrijd 'The Times they-re a chang-in'.
David De Vocht, een van de deelnemers uit Academie Schoten, ging opnieuw de uitdaging aan in de wedstrijd 'Seeds for the future', een initiatief van Huawei.
In zijn verhaal, dat je hieronder kan lezen, vertelt David in zijn eigen woorden hoe muziek en meer bepaald het componeren zijn leven heeft veranderd:

 

Voordat ik met AMT begon, ging een groot deel van mijn vrije tijd naar gamen en oefende ik eigenlijk te weinig mijn instrument om er echt van te kunnen genieten. Door het leren hoe stukken gemaakt worden en er uiteindelijk zelf een te maken, heb ik een motivatie gevonden die ik daarvoor miste. Motivatie die daarvoor soms te boven schoot op heel korte ogenblikken duurde nu langer. Ik begon meer mijn instrument vast te pakken, wilde echt resultaat boeken en begon zelfs een tweede instrument.

De reden waarom ik zo een grote motivatie kreeg is heel simpel. Ik heb eindelijk de kracht gevonden van een uitdaging aan te gaan. Bram Van Camp bood me na mijn eerste jaar AMT aan om mee te doen aan ‘The Times they-re a chang-in’, waar je zelf een muziekstuk moet maken voor een bezetting van 7 professionele muzikanten. Ik heb hierin veel vrije tijd gestoken, waardoor ik op een gegeven moment zelfs gestopt ben met gamen tot op de dag van vandaag. Mijn tijd heeft me een knappe uitvoering geleverd van mijn stuk. Ik kreeg het gevoel dat ik iets heb kunnen bereiken, juist wat ik nodig had.

In mijn tweede bachelor ingenieurswetenschappen bood er zich opnieuw een uitdaging, beter gezegd “kans”, aan: ‘Huawei Seeds for the Future’. Ingenieurs- en computerstudenten konden hieraan deelnemen. Gedurende de selectie moest ik een essay schrijven, filmpje maken en een interview doen. Mijn nadruk lag op het feit dat ik buiten ingenieursstudent ook andere eigenschappen had. In het essay legde ik bijvoorbeeld uit dat ik door gesprekken met andere componisten verschillende eigenschappen heb geleerd, zoals evolutie. In het filmpje begon ik ook met een improvisatie op piano en eindigde ik met de evolutie die ik heb doorgemaakt met mijn derde deelname aan ‘The Times they-re a chang-in’. Dit heeft ook resultaat geboekt, in het interview kreeg ik verschillende vragen over muziek en het componeren. Dit stelde me echt gerust, want hier had ik zelf een heel goed beeld over.

Ik heb waarschijnlijk daardoor mijn eigen stempel kunnen zetten in iets waarin ikzelf uniek ben. Maar eigenlijk hebben al de winnaars hebben iets gemeenschappelijk, ze zijn uniek in iets en zeer creatief, maar ook deels ingenieur. Binnenkort mag ik dus twee weken naar China met Huawei, om hun cultuur en bedrijf te leren kennen. Kortom, het wordt een unieke ervaring die ik nooit zal vergeten en een die ik nooit had verwacht.

 

Foto: David (derde van links) en andere deelnemers