Huisvuil

De gemeente Schoten werkt volgens het Diftar-systeem, dat staat voor gedifferentieerde afvaltarifering. Hoe meer afval je in Schoten produceert, hoe hoger de afvalfactuur. Bedoeling is de afvalberg te verkleinen en te recycleren waar mogelijk.

Voor meer info kan je ook de gratis Groene Lijn bellen op 0800 94 039.

Inwoners van volgende straten maken gebruik van een afvalstraatje: Borgeindstraat 29, 31, 33 en 35 + nummer 2 tot en met 36, Edisonplein, Filip Bourletstraat, Frans Breugelmansstraat, Pasteurlaan, Victor Despallierstraat, Zamenhoflaan.

 

Restafval

Ieder Schotens huishouden krijgt een bordeaux container voor restafval. Restafval is huisvuil dat na sortering toch nog overblijft en waarvoor geen selectieve inzameling bestaat. De containers worden om de veertien dagen voor 8.00 u 's morgens leeggemaakt. Zet je container op de stoep met het handvat richting de straat.

Bekijk je afvalkalender voor de juiste ophaaldata. Je krijgt op het einde van het jaar ook een papieren afvalkalender in je brievenbus.

 

GFT (groenten, fruit- en tuinafval)

De groene container voor GFT (groenten, fruit- en tuinafval en niet-recycleerbaar papier zoals zakdoekjes, keukenrol...) is niet verplicht. GFT mag niet in de bordeaux container. De containers worden om de veertien dagen voor 8.00 u 's morgens leeggemaakt. Zet je container op de stoep met het handvat richting de straat.

Bekijk je afvalkalender voor de juiste ophaaldata. Je krijgt op het einde van het jaar ook een papieren afvalkalender in je brievenbus.

Als je thuis composteert, heb je de groene container niet nodig en kan je hem beter laten ophalen. Maak hiervoor een afspraak via het gratis infonummer 0800 94 039.

 

Pmd

IGEAN haalt pmd huis-aan-huis op in Schoten. Zet de officiële blauwe pmd-zak (te koop in verschillende supermarkten, buurtwinkels...) buiten op de dag van ophaling.

Bekijk je afvalkalender voor de juiste ophaaldata. Je krijgt op het einde van het jaar ook een papieren afvalkalender in je brievenbus.

 

Papier en karton

IGEAN haalt papier en karton huis-aan-huis op in Schoten. Stop je papier en karton in een kartonnen doos of maak er een pakketje van, bij voorkeur samengebonden met natuurtouw (geen ijzerdraad of plastic koord).

Bekijk je afvalkalender voor de juiste ophaaldata. Je krijgt op het einde van het jaar ook een papieren afvalkalender in je brievenbus.

 

Glas

Transparante glazen, flessen, bokalen en flacons horen in de glasbollen:

 • Volledig leeg
 • Zonder deksels of doppen
 • Sorteer per kleur

Het glas dat niet in de glasbollen thuishoort, kan je op het recyclagepark inleveren.

 

Grof huisvuil

Gemeente Schoten haalt het grof huisvuil (afgedankte huisraad zoals kachels, grote keukentoestellen, zitbanken, matrassen...) één keer per maand aan huis op. Reserveer de ophaling via het gratis infonummer 0800 94 039. De ophaling (maximum 2 m³) kost 50 euro.

Grof huisvuil kan je ook altijd zelf naar het recyclagepark brengen. Met bruikbare spullen kan je terecht in de Kringwinkel (Venstraat 151a, 2900 Schoten) of contacteer hun gratis ophaaldienst via 03 217 25 10 of www.dekringwinkelantwerpen.be.

Alles wat in aanmerking komt voor recyclage moet naar het recyclagepark. Ook alles wat in de bordeaux container kan, wordt niet opgehaald als grof vuil. Voor puin en afbraakmateriaal bel je een containerfirma.

 

Oude kleding en textiel

Een aantal dagen voor de inzameldatum krijg je een flyer van Mensenzorg vzw in de bus met daarop de datum en het tijdstip waarop je de zak met textiel op straat kan zetten.

 

Asbest

Asbest is een materiaal dat tot in de jaren 1990 veel in de bouwsector gebruikt werd. Het is opgebouwd uit kleine vezels die je met het blote oog niet kunt zien. Asbestvezels kunnen bij inademing in de longen achterblijven en vanuit het longweefsel in het longvlies terechtkomen. Hieruit kan onder andere mesothelioom (ook wel longvlieskanker of asbestkanker genoemd) ontstaan.

Er zijn twee soorten asbest:

 1. Hechtgebonden asbest: de asbestvezels zitten stevig vast in de asbesttoepassing. Bijvoorbeeld: (golf)platen en -buizen, asbesthoudende bloembakken, dakleien, schoorsteenpijpen…
  Als het in slechte staat of moeilijk te verwijderen is, laat je het best door een erkend aannemer verwijderen.
  Als het in goede staat is, kan je het zelf verwijderen met de nodige voorzorgsmaatregelen. Laat het aan huis ophalen of breng het naar het recyclagepark. Lees meer over asbest verwijderen en inzamelen.
 2. Niet-hechtgebonden asbest: de asbestvezels zitten los en kan je dus makkelijk inademen. Bijvoorbeeld: dichtingskoorden en textiel, muurpleister, kalkisolatie van verwarmingsleidingen, kartondichtingen…
  Laat dit altijd verwijderen door een erkend asbestverwijderaar

 

Verenigingen en winkeliers

Zowel verenigingen, eigenaars van een tweede verblijfplaats in Schoten als winkeliers en bedrijven kunnen mee instappen in Diftar. Dan komen de ophalers ook hun afval ophalen. Meld je eerst aan bij de financiële dienst van de gemeente op het nummer 03 680 09 45. Opgelet: voor verenigingen, bedrijven en winkeliers gaat het om een beperkte hoeveelheid huishoudelijk afval (120 liter).

Bedrijfsafval (of gelijkgesteld huishoudelijk afval) wordt niet meegenomen met de huisvuilophaling. Lees meer info hierover bij Val-i-Pack.