Gemeenschapswachten

Gemeenschapswachten-vaststeller in Schoten met paars uniform

Momenteel werken er drie gemeenschapswachten-vaststeller in Schoten. Je herkent ze aan hun paarse uniform. Twijfel niet om ze aan te spreken wanneer je een vraag of melding hebt.

Wat doet een gemeenschapswacht?

Informeren

De gemeenschapswachten-vaststeller gaan dagelijks met de fiets op pad door Schoten. Je vindt ze ook op verschillende evenementen zoals: Park Happening Schoten, Braderij, Sintstoet... De gemeenschapswachten-vaststeller informeren je over de bestaande regels (Algemeen Politiereglement Schoten). Ze kunnen je ook meer vertellen over de werking van de gemeentelijke diensten.

Melden

Je mag de gemeenschapswacht-vaststeller altijd attent maken op bijvoorbeeld losliggende straatstenen, hondenpoep, sluikstort en openbare overlast in het algemeen. Dan geven zij het door aan de bevoegde dienst.

Sensibiliseren

Gemeenschapswachten-vaststeller maken je bewust van de bestaande reglementen, van wat wel en niet mag. Maar ze zullen je ook waarschuwen wanneer je de regels overtreedt. Zo zijn er bijvoorbeeld gerichte controles op zwemmen in de Vaart of in de E10-plas.

Verder ondersteunen zij de politie vooral sensibiliserend. Ze geven assistentie bij projecten zoals de Superfietser en fietscontroles.

Kan een gemeenschapswacht boetes uitschrijven?

Ja, hoewel de focus er niet op ligt, kan de gemeenschapswacht GAS-boetes opstellen. Dat GAS-proces verbaal gaat dan naar de sanctionerend ambtenaar. Die bepaalt hoe zwaar de boete zal doorwegen. Dat hangt natuurlijk allemaal af van de ernst van de feiten en van de leeftijd van de overtreder.