Burenbemiddeling

Een conflict met je buur? Blijf er niet mee zitten.

Via burenbemiddeling kunnen we op een laagdrempelige manier zorgen voor een verzoening tussen jou en je buur, zonder politie of vredegerecht. Alle Schotenaren die een conflict met hun buur ervaren, kunnen gratis beroep doen op burenbemiddeling.

Hoe gaat het in zijn werk?

  1. Wil je een bemiddelingsgesprek met je buur? Meld je aan via burenbemiddeling@schoten.be.
  2. De coördinator onderzoekt of je in aanmerking komt voor burenbemiddeling. In gevallen van fysiek geweld of drugshinder kan dit bijvoorbeeld niet. Nadien nemen twee bemiddelaars contact met je op om een afspraak te maken.
  3. De bemiddelaars komen bij jou langs, zodat jij je verhaal kan vertellen. Daarna zullen de betrokken bemiddelaars contact opnemen met je buur. Wanneer hij of zij instemt, bezoeken ze ook je buur om naar zijn/haar verhaal te luisteren.
  4. Er vindt een bemiddelingsgesprek plaats op ‘neutraal terrein’. Dit gesprek zal doorgaan in een toegankelijk lokaaltje binnen de gemeente Schoten.
  5. De bedoeling van deze ontmoeting is dat de buren samen zoeken naar oplossingen voor het conflict. De bemiddelaars begeleiden de communicatie. De belangrijkste doelstelling is het herstellen of verbeteren van de communicatie en de relatie tussen twee buren. De bemiddelaar zal nooit zelf een oplossing opleggen.