Ben je een vereniging?

Je maakt deel uit van een jeugdvereniging en bent op zoek naar informatie. Hier vind je een overzicht van de verschillende zaken waar we je mee kunnen helpen. Vind je niet wat je zoekt? Neem dan zeker eens contact op met de dienst jeugd en gezin.

Feesten en fuiven organiseren

Plan je een fuif met je vereniging dan komt daar heel wat bij kijken. Bij het evenementenloket kan je terecht voor de aanvraag van feestmateriaal en een vergunning voor je promotiemateriaal. Ook raden we je aan om eens een kijkje te nemen op www.ikorganiseer.be. Deze website bevat heel wat informatie en een handige toolbox.

Naar het evenementenloket

Subsidies

Als vereniging kan je verschillende toelages aanvragen.

Bekijk welke subsidies er voor verenigingen zijn

Brandveiligheid

De dienst jeugd en gezin organiseert één keer per jaar een brandvorming voor jeugdwerkers. Je kan één iemand van je vereniging afvaardigen om deze vorming te volgen.

De vorming bestaat uit één uur theorie en één uur praktijk waarin er blustechnieken worden uitgelegd en deelnemers ook kunnen ervaren wat het is om in een lokaal rond te lopen dat vol met rook hangt. De brandvorming vindt meestal plaats op het einde van het jaar.

Jeugdlokalen moeten gekeurd worden door de brandweer voor ze verhuurd mogen worden. De dienst jeugd en gezin beschikt over de keuringsverslagen. Contacteer de dienst jeugd en gezin als je vragen hebt.

Welke maatregelen helpen brand te voorkomen in je lokalen?

Inbraakpreventie

Jeugdlokalen zijn vaak inbraakgevoelig omdat ze op afgelegen plekken liggen en/of omdat er geen permanente bewoning is. Dure oplossingen zoals beveiligingscamera's en alarmsystemen zijn voor jeugdverenigingen vaak onbetaalbaar.

We zetten een aantal tips op een rij:

  • Maak een sleutelplan. Zo weet je wie allemaal sleutels heeft van je jeugdlokaal en naar waar deze sleutels gaan wanneer leiding de fakkel doorgeven.
  • Laat niets van waarde achter in het lokaal zoals geld, laptops, gsm's ...
  • Sluit alle deuren, ramen, koepels, dakvensters goed af en controleer of de kelderroosters vast liggen.
  • Laat geen ladders of gereedschap slingeren in de tuin of op je speelplein want dat kan inbrekers helpen.
  • Sluit geen materiaalkasten en zet de deuren open zodat men merkt dat er geen waardevolle spullen aanwezig zijn en vandalen niet onnodig schade aanbrengen aan materiaal.
  • Vraag eventuele buurtbewoners om een oogje mee in het zeil te houden en verdachte handelingen/personen onmiddellijk te melden aan de politie via (03) 680 12 70 of 101.

Jongeren en alcohol

Alcoholgebruik is in onze maatschappij een sociaal aanvaardbaar gegeven, niet alleen bij volwassenen, maar ook bij jongeren. Wel is het zo dat jongeren kwetsbaarder zijn voor de effecten van alcohol. Ze zijn lichamelijk minder bestendig en hebben geen ervaring met alcohol en de effecten ervan. Ook is het risico op ongevallen, verwondingen en geweld hoger bij minderjarige drinkers. Spring daarom verantwoordelijk om met alcohol op jouw feestje of fuif!

Lees aandachtig deze bruikbare richtlijnen voor je volgende fuif

Wist je dat:

  • Je geen geestrijke dranken mag schenken aan -16-jarigen?
  • Voor sterke drank de leeftijdsgrens op 18 jaar ligt?
  • Alcohol schenken aan iemand die zichtbaar dronken is, verboden is? Als de dronken persoon minderjarig is, dan wordt de normale straf verdubbeld.
  • Het ook strafbaar is om een uitdaging die leidt tot dronkenschap voor te stellen of te aanvaarden?
  • Als je een zichtbaar dronken fuifbezoeker alcohol verstrekt en die persoon veroorzaakt achteraf een ongeval, je daar mee aansprakelijk voor gesteld kan worden?
  • Sinds 2006 de gemeenten zelf beslissen onder welke vorm ze een vergunning afleveren voor het schenken van sterke drank?
  • Er controles kunnen gebeuren door zowel de politie als FOD gezondheidsinspecteurs?
  • Je via de VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen) heel wat promotiemateriaal kan verkrijgen?

Wil je toch alcoholpops, jenever of andere sterke dranken schenken, neem dan contact op met de dienst jeugd en gezin om inlichtingen in te winnen.