Sociale premies en pensioenen
Pensioenen
Voor al deze vragen over pensioenen en pensioenadministratie kan je terecht bij de dienst pensioenen en sociale premies:
- Aanvraag rustpensioen voor werknemers, zelfstandigen en privéjaren vastbenoemden
- Overlevingspensioen en overgangsuitkering
- Pensioen van de uit de echt gescheiden echtgenoot
- Inkomensgarantie voor ouderen (IGO)
- Toegelaten arbeid
- De tweemaandelijkse zitdagen van de Federale Pensioendienst blijven, door het coronavirus, momenteel geannuleerd.
Meer info
- Neem een kijkje op: www.sfpd.fgov.be
Voor mensen die graag hun pensioendossier van dichtbij volgen, meer informatie in deze folder: Folder My pension.
Gemeentelijke premies
De gemeente Schoten kent jaarlijks verschillende sociale premies toe. Om te zien of je in aanmerking komt voor één van de aangeboden premies, helpt de dienst pensioenen en sociale premies je ook graag verder.
Tegemoetkoming bij begrafenis van oud-strijders
Download het aanvraagformulier
Toelage aan personen met problemen rond incontinentie en patiënten nierdialyse in thuis-verzorging
Download het aanvraagformulier vanaf februari 2021
Premie voor kinderen met een handicap
Download het aanvraagformulier vanaf februari 2021
Premie voor volwassenen met een handicap
Download het aanvraagformulier vanaf februari 2021
Mantelzorgpremie
Download het aanvraagformulier vanaf februari 2021
Toelage aan personen die drager zijn van een stoma
Download het aanvraagformulier vanaf februari 2021
Vakantiepremie
Download het aanvraagformulier vanaf februari 2021
Je kan de voorwaarden terugvinden op de achterzijde van het aanvraagformulier.
Personen met een handicap
Personen met een handicap kunnen op verschillende manieren steun krijgen. Hierboven kan je alle gemeentelijke sociale premies raadplegen.
Dit vergt vaak heel wat administratie. Onze dienst is er om je hierbij te helpen.
- Aanvragen integratie– en inkomensvervangende tegemoetkoming.
- Aanvragen zorgbudget voor ouderen met een zorgnood .
- Aanvragen parkeerkaart voor personen met een handicap.
European Disability Card
De European Disability Card is een kaart die:
- De toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding bevordert.
- Een aantal voordelen in die domeinen biedt.
Je kan de kaart aanvragen via de dienst pensioenen en sociale premies of lees meer info op www.eudisabilitycard.be.
Informatie en registratie
Levensbewijs
De dienst pensioenen en sociale premies levert levensbewijzen af, bestemd voor binnen- en buitenlandse pensioenkassen. De dienst vervolledigt ook de aangeboden formulieren. Je dient je persoonlijk aan te melden met je identiteitskaart.
Orgaantransplantaties
In België is er de veronderstelde toestemming voor donatie van menselijk lichaamsmateriaal (organen, weefsels en cellen) na overlijden. Dat wil zeggen dat iedereen geacht wordt in te stemmen met de donatie van zijn of haar lichaamsmateriaal na overlijden.
Vanaf 1 juli 2020 zal je voortaan 4 beslissingen kunnen vastleggen:
- Orgaandonatie voor transplantatie: organen van een donor na overlijden wegnemen voor transplantatie bij mensen die hier op wachten.
- Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor transplantatie: weefsel en cellen van een donor na overlijden wegnemen voor transplantatie bij mensen die hierop wachten.
- Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor de vervaardiging van geneesmiddelen: het lichaamsmateriaal van een donor na overlijden wegnemen om geneesmiddelen te maken.
- Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor onderzoek: lichaamsmateriaal dat na overlijden bij een donor wordt weggenomen voor wetenschappelijk onderzoek. Dit soort donatie is verschillend van het afstaan van het lichaam voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs dat beheerd wordt door de faculteiten geneeskunde.
De medewerkers van de dienst pensioenen en sociale premies staan klaar om je te helpen bij de registratie. Hiervoor meld je je persoonlijk aan met je identiteitskaart.
Wilsverklaring euthanasie
Iedereen die dat wenst kan een officiële wilsverklaring in verband met euthanasie laten registreren bij de dienst Pensioenen en Sociale Premies. De voorafgaande wilsverklaring blijft onbeperkt geldig. De wilsverklaringen die een verklaringsdatum hebben voor 2 april 2020, hebben een geldigheid van 5 jaar. Ze moet ondertekend zijn door twee meerderjarige getuigen, waarvan één geen materieel belang mag hebben bij het overlijden (bv. geen erfgenaam) en eventueel door een vertrouwenspersoon.
Als je zelf niet meer kan schrijven dan kan je de wilsverklaring laten opmaken door een persoon die je aanduidt. De opsteller moet een meerderjarig persoon zijn die geen materieel belang heeft bij het overlijden van de verzoeker. De aangifte moet vergezeld gaan met een medisch getuigschrift als bewijs.
De formulieren voor een wilsverklaring euthanasie zijn te verkrijgen bij de Dienst Pensioenen en Sociale Premies die ook de registratie ervan doet. De aanvrager krijgt een ontvangstbewijs na registratie. Voor registratie meld je je persoonlijk aan met identiteitskaart en ingevulde documenten.
Je kan het document ook hier downloaden.
Negatieve wilsverklaring (levenstestament)
Met een levenstestament (ook wel negatieve wilsverklaring genoemd) kan je eisen dat bepaalde onderzoeken en/of behandelingen niet meer gebeuren wanneer je het zelf niet meer kan vragen.
Je kan het levenstestament na registratie aanvragen bij de Dienst Pensioenen en Sociale Premies of hier downloaden.
OPGELET: Dit document kan niet geregistreerd worden op de gemeente zodat je best een (origineel) exemplaar voorziet voor alle betrokken partijen: jezelf, je vertegenwoordiger, je behandelend arts...
Leifkaart
Een leifkaart is een kaart waarop alle persoonlijke wilsverklaringen vermeld staan m.b.t. het levenseinde. De kaart is een eerste stap om artsen en zorgverleners beter op de hoogte te brengen van uw wensen. U kan dit aanvraagformulier downloaden en ingevuld per post verzenden aan: LEIF, J.Vander Vekenstraat 158, 1780 Wemmel. Of je kan ook online registreren via www.wilsverklaringen.be.
Verklaring betreffende de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van teraardebestelling
Met dit document kan je de keuze voor je uitvaart officieel bekendmaken. Zowel nabestaanden als de begrafenisondernemer zijn verplicht met deze wensen rekening te houden.
Indien je beschikt over een uitvaartcontract, wordt dit ook vermeld op de verklaring en opgenomen in het bevolkingsregister van de gemeente.
De medewerkers van de dienst pensioenen en sociale premies staan klaar om je te helpen bij de registratie. Hiervoor meld je je persoonlijk aan met je identiteitskaart.
Lichaam schenken aan de wetenschap
Indien je je lichaam wil schenken aan de wetenschap, kan de dienst pensioenen en sociale premies je de contactgegevens van de verschillende universiteiten bezorgen.