Budget- en schuldbeheer

Voor wie nood heeft aan budget- en schuldenbeheer, zijn er drie mogelijke vormen van hulp.

 

Budgetbegeleiding

De cliënt beheert zijn eigen budget met advies van een maatschappelijk werk(st)er.

 

Budgetbeheer

Een maatschappelijk werker beheert het budget van de cliënt met een volmacht.

 

Collectieve schuldenregeling

Deze vorm van hulpverlening is enkel gericht op mensen met een overmatige schuldenlast. De inkomsten volstaan niet om de schulden af te betalen.

Budgetbegeleiding

Bij budgetbegeleiding ontvang je als hulpvrager eigen inkomsten en doe je zelf alle betalingen. Een budgetbegeleider (maatschappelijk werk(st)er) zal je hierbij helpen.

Verloop

  • De budgetbegeleiding start met het opmaken van een financiële inventaris. Daarna kijken de begeleider en de hulpvrager samen naar wat er moet gebeuren om het budget in evenwicht te brengen en te houden.
  • De volgende stap is het opstellen van een budgetplan: de inkomsten en alle voorziene betalingen worden op elkaar afgestemd. Het is mogelijk dat de hulpvrager inspanningen moet doen (bijvoorbeeld werk zoeken) en zijn levensstijl moet aanpassen (bijvoorbeeld minder de smartphone gebruiken).
  • De budgetbegeleider zal de hulpvrager begeleiden met het uitvoeren van het opgestelde budgetplan.

Het einddoel is dat de begeleide persoon zijn financieel beheer weer volledig in eigen handen neemt.

Deze hulpverlening is gratis.

Budgetbeheer

Bij budgetbeheer ontvangt de budgetbegeleider (een maatschappelijk werk(st)er) het inkomen van de hulpvrager op een speciaal daarvoor geopende rekening.

De budgetbegeleider voert een deel van de betalingen uit. De hulpvrager zal maar over een deel van het eigen vermogen beschikken.

Verloop

  • Het budgetbeheer start met het opmaken van een financiële inventaris. Daarna kijken de begeleider en de hulpvrager samen naar wat er moet gebeuren om het budget in evenwicht te brengen en te houden.
  • De volgende stap is het opstellen van een budgetplan: de inkomsten en alle voorziene betalingen worden op elkaar afgestemd. Het is mogelijk dat de hulpvrager inspanningen moet doen (bijvoorbeeld werk zoeken) en zijn levensstijl moet aanpassen (bijvoorbeeld minder de smartphone gebruiken).
  • De budgetbeheerder zal dan effectief de inkomsten en de uitgaven van de hulpvrager beheren.
  • Bij schulden zal de budgetbeheerder de schuldeisers contacteren. Als de schulden effectief afbetaald moeten worden, dan zal de budgetbeheerder om een afbetalingsplan vragen.

Het leefgeld dat de hulpverlener ontvangt moet minstens voldoende zijn om de dagelijkse uitgaven (zoals voeding) mee te kunnen betalen. Dit wordt op een afgesproken termijn gestort (bv. wekelijks op een maandag).

In de loop van het budgetbeheer kan de begeleide persoon een grotere verantwoordelijkheid krijgen. Als voorbereiding om het beheer volledig terug in eigen handen te krijgen.

Deze hulpverlening is gratis.

Collectieve schuldenregeling

De collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure. De arbeidsrechtbank van Antwerpen kan OCMW Schoten aanstellen als collectieve schuldenregelaar. OCMW Schoten moet dan bemiddelen tussen schuldenaar en schuldeiser.

Een collectieve schuldenregeling moet aangevraagd worden met een verzoekschrift aan de arbeidsrechter van het arrondissement waar je woont. Voor het opstellen van een verzoekschrift kan je de hulp inroepen van het OCMW, een CAW of een advocaat.

Voorwaarden

Collectieve schuldenregeling geldt o.a. enkel voor natuurlijke personen die geen handelaar zijn, die structurele betalingsmoeilijkheden hebben en niet opzettelijk hun eigen onvermogen hebben veroorzaakt.

Verloop

  • Tijdens de collectieve schuldenregeling kunnen de schuldeisers geen verdere (juridische) stappen meer nemen, zoals beslag. De aangroei van de schulden wordt stopgezet, er worden geen interesten of kosten meer aangerekend.
  • De schulden worden gedurende een periode van (meestal) maximum 7 jaar afbetaald aan de schuldeisers, waarbij rekening wordt gehouden met het recht op een menswaardig leven van de schuldenaar.
  • Na deze periode worden de resterende schulden kwijtgescholden als de schuldenaar zich aan alle voorwaarden heeft gehouden.
  • Alle voor beslag vatbare eigendommen worden ten gunste van de schuldeisers verkocht. Je wordt niet tot verkoop verplicht als de kosten verbonden aan de verkoop hoger liggen dan de mogelijke opbrengst.

De collectieve schuldenregeling is niet gratis. De kost is o.a. afhankelijk van het aantal schuldeisers.