Op naar een bruisend Schotens winkelcentrum

kernafbakening winkelgebied Schoten

Door het gemak en de snelheid van online winkelen, de concurrentie van grote ketens en het dalende rendement per vierkante meter zijn er vandaag minder handelaars dan vroeger. Het gemeentebestuur zocht en vond een oplossing om het winkelcentrum in Schoten toch bruisend en gevuld te houden.

Het gemeentebestuur bakende een kernwinkelgebied af. Zo wil het gemeentebestuur een leuk, bruisend winkelcentrum garanderen met een goed gevulde winkelstraat. Dat wil zeggen dat we liever een korte, maar mooi gevulde winkelstraat zien in plaats van een lange straat met veel leegstaande panden.

Maatregelen

Na een uitgebreide analyse over het centrum van Schoten, maakten we een zogenaamde kernafbakening. De kern loopt van Churchilllaan (kruising Kuipersstraat) tot aan Paalstraat 101/104, dus ruwweg van de Markt tot aan Kleermaker Cecil.

De kernafbakening of het kernwinkelgebied is de basis waarop maatregelen in de toekomst uitwerking hebben. Een mogelijke maatregel tegen leegstand zou kunnen zijn dat starters in de toekomst extra steun krijgen als ze zich vestigen in een pand dat al een tijdje leegstaat. Zo proberen we een verdichte handelskern te bekomen en dus ook panden die lang leeg staan tegen te gaan.

De huidige winkels blijven uiteraard allemaal bestaan op hun huidige plaats, en de keuze van een winkelier om zijn winkel ergens te vestigen blijft vrij. De kernafbakening doet geen uitspraak over het al dan niet toelaten van een winkel, het biedt alleen een kader voor maatregelen in de toekomst.

Terug naar nieuwsoverzicht