Hoe plan je je reis deze zomer?

Vanaf 1 juli 2021 gaat reizen binnen de Europese Unie vlotter dankzij het persoonlijke COVID-certificaat. Reis je voor 1 juli, dan blijven de oude regels (je kan enkel reizen met een negatieve PCR-test) nog van kracht.

Download het certificaat met een QR-code:

Er zijn 3 types certificaten:

 1. Een vaccinatiecertificaat, dat aangeeft wanneer je gevaccineerd werd. Dit certificaat is 1 jaar geldig vanaf de vaccinatiedatum.
 2. Een testcertificaat (hieronder meer info), als bewijs van een COVID-19-test met een negatief resultaat. Dit certificaat is 72 uur geldig, te tellen vanaf de afname van de test.
 3. Een herstelcertificaat, voor mensen die minstens 11 dagen hersteld zijn na een positieve COVID-19-test. Dit certificaat is 180 dagen geldig, te tellen vanaf de afname van de test.

Hulp nodig?

 1. Personen die minder digitaal zijn of problemen ondervinden bij het aanvragen van het certificaat kunnen zich laten helpen door familieleden, vrienden... Je hoeft het certificaat niet aan te vragen op een eigen toestel.
   
 2. Ontvang je vaccinatiecertificaat per post. Hou dan wel rekening met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Je contacteert hiervoor de Helpdesk via 078 78 78 50 (9.00 tot 19.00 u op weekdagen). Meer info op www.vlaanderen.be/covid-certificaat.
   
 3.  Vanaf maandag 21 juni 2021 kan je een afspraak maken op het gemeentehuis (elke weekdag tussen 9.00 en 11.00 u).
  • Leg een afspraak vast via 03 680 09 00.
  • Neem je identiteitskaart (eID) en je pincode mee.
  • Een medewerker drukt voor jou het COVID-certificaat af.

Reisadvies

Check voor je vertrekt alle maatregelen (zoals quarantaine- en testvereisten) die van kracht zijn in je land van aankomst op de website Re-open EU.

PCR-test

Ben je nog niet gevaccineerd of heb je geen herstelcertificaat? Dan is de enige mogelijkheid om te reizen een negatieve PCR-test. Laat de test afnemen in een testdorp, niet bij je huisarts. Dan kan het zijn dat je geen meertalig attest krijgt, waardoor je negatieve test in het land van bestemming niet wordt aanvaard.

Het tijdstip van de test en de reisvoorwaarden verschillen voor elk land.

Je kan hiervoor terecht op het testdorp in AZ Klina- ziekenhuis Brasschaat (Augustijnslei 100).

 Maak een afspraak (verplicht)

 • Resultaat: binnen de 48 uur. Je ontvangt een Engelstalig attest via mail.
 • Vragen of problemen? Mail naar info@testcovid.be.

In het testdorp worden enkel mensen getest die vertrekken naar of terugkeren van het buitenland of mensen die een sneltest nodig hebben. Wie COVID-symptomen heeft of een hoogrisicocontact had, neemt contact op met een huisarts.

Het testdorp TestCovid aan Wilrijkse Plein neemt ook sneltesten af. Een aantal landen aanvaarden een negatieve sneltest in plaats van een PCR-test. Zo'n sneltest kost tien euro en na maximaal een uur krijg je de uitslag per sms of mail, en binnen de vier uur via de app CovidSafeBE.

Controleer je reisdocumenten

Voor je op reis vertrekt, controleer je of je volgende documenten nodig hebt: identiteitskaart, kids-ID, internationaal rijbewijs, reispas, reistoelating minderjarige.

Is een van deze documenten vervallen?  

 • Vertrek in juni of juli: maak op tijd een afspraak met dienst bevolking: www.schoten.be/afspraak of telefonisch via 03 680 09 00.  
 • Vertrek in augustus of september: wacht dan nog even met een afspraak maken. Zo kunnen we de bezoekers in het gemeentehuis beter spreiden. 

Hou rekening met deze aflevertermijnen per document: 

 • Internationaal rijbewijs: ongeveer 5 werkdagen 
 • Reispas: 2 weken 
 • Identiteitskaart en kids-ID: 3 tot 4 weken 
 • Reistoelating minderjarige: kan je onmiddellijk meenemen aan het loket 
Terug naar nieuwsoverzicht