Bomen krijgen meer kans in het gemeentepark

Gemeente Schoten voert vanaf maandag 10 december 2018 in bepaalde delen van het gemeentepark kapwerken uit. Schrik dus niet wanneer je enkele werkmannen met grote machines druk in de weer ziet.

De werken zien er indrukwekkend en ingrijpend uit, maar we doen dit om de waardevolle bomen de kans te geven om te groeien én om de biodiversiteit te verbeteren.

Meer leven in de gracht

We kappen bomen in een strook van 5 meter langs de gracht rond het park. Op die manier komt er terug meer licht en leven in het water van de gracht.

Waardevolle bomen kappen we niet, en blijven ook in de toekomst als ‘overstaander’ bewaard. Op die manier zijn er geen volledig kale plekken te zien rond de gracht. Maar het is wel de bedoeling de omgeving rond de gracht lichter te maken.

Waardevolle bomen laten groeien

In de rest van het park voeren we ‘dunningen’ uit. Dat wil zeggen dat bepaalde jonge bomen rondom grote waardevolle bomen worden gekapt. Zo krijgen die laatsten meer ruimte om verder te groeien.

Op andere plaatsen passen we dan weer het zogenaamde ‘middelhoutbeheer’ toe. Sommige bomen zagen we op zo’n 40 centimeter boven de grond af, waarna ze weer verder groeien. Zo ontstaat er een grote gelaagdheid met zon en schaduw, droge en natte stukken en open en gesloten plekken. Dat levert een belangrijke ecologische meerwaarde op.

Terug naar nieuwsoverzicht