Opheffing verbod op zachte recreatie en captatieverbod vaart

De warme zomermaanden zorgden voor een uitzonderlijke bloei van blauwalgen in het kanaal Dessel-Schoten. Daarom was er een captatieverbod en verbod op zachte recreatie. De provincie Antwerpen stelt nu vast dat dat zachte recreatie –en captatieverbod op de kanalen niet langer nodig is.

  • Zachte recreatie terug toegestaan (o.a. kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden…) op het volledige kanaal Dessel-Schoten.
  • Captatieverbod op het kanaal Dessel-Schoten opgeheven.
  • Zwemmen blijft sowieso verboden.

Alertheid voor blauwalgen blijft wel nodig, zeker zo lang het warme weer aanhoudt. Waarnemend gouverneur Bram Abrams dankt iedereen voor het begrip tijdens de voorbije weken.   

 Bekijk hier het volledige besluit

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en eruitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water.

Blauwalgen kunnen o.a.. huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in. De toxische stoffen kunnen namelijk lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk kan bij besproeiing hinderlijk zijn voor omwonenden.

Terug naar nieuwsoverzicht