Activiteiten Week van de Opvoeding

Week van de Opvoeding Schoten

De Week van de Opvoeding wordt dit jaar georganiseerd van 16 tot 23 mei. Omdat kinderen opvoeden een belangrijke taak is, wordt tijdens deze week opvoeden in de kijker geplaatst.

Het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning (EXPOO) van de Vlaamse Overheid maakte begin november het nieuwe thema van de Week van de Opvoeding bekend: “Opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten…”. De gemeente organiseert een aantal activiteiten hierrond:

Dodehoekdemonstratie

Vrachtwagens die rechts afslaan veroorzaken maandelijks minstens één dodelijk dodehoekongeval en maken tal van zware gewonden onder fietsers. Hoe goed de bestuurder ook oplet, de kans dat hij de fietser letterlijk over het hoofd ziet blijft bestaan…

In het kader van de week van de opvoeding biedt de gemeente Schoten de basisscholen de mogelijkheid om deel te nemen aan een dodehoekdemonstratie. Met deze demonstratie wil de gemeente kinderen sensibiliseren over de beperkte zichtbaarheid die ze hebben naar vrachtwagenchauffeurs toe.

 • Opleiding voor zesde leerjaren: ca. 45 minuten
 • 16/05, 17/05, 18/05
 • Brandweerkazerne
 • Wegens het succes van de vorige jaren zullen scholen ook op maandag 15/05 kunnen deelnemen aan dit aanbod.

Gezinsontbijt

De gezinsbond organiseert haar jaarlijkse gezinsontbijt op zondag 21 mei in het park van Schoten. Je brengt een zitje, dekentje, bestek en bekers mee, en kan dan kiezen uit het uitgebreide buffet. Er is voor ieder wat wils: brood, beleg, fruit, ontbijtgranen, ei, koffie, thee, vruchtensap… Zelfs lekkere pannenkoeken en spiegeleitjes!

Tijdens het ontbijt kunnen kinderen en/of hun ouders deelnemen aan een aantal gratis activiteiten.

De gezinsbond verwelkomt dit jaar opnieuw het Mama Café op haar evenement dat voor de verandering op locatie gaat met haar pop-up Mama Café. Vrouwen die interesse hebben om kennis te maken met dit borstvoedingsinitiatief zijn dus van harte welkom!

Meteen na het ontbijt vertrekt er een leuke vertelwandeling voor jong en oud door het gemeentepark. De interculturele vertellers van onder andere vzw ‘De Verhalenwerf’ nemen je mee in een wereld vol avontuurlijke sprookjes. De wandeling start om 11.30 u en duurt ongeveer een uurtje. Inschrijven is niet verplicht. Voor meer informatie kan je terecht bij de jeugddienst, jeugddienst@schoten.be, 03 685 19 18.

Aansluitend aan het ontbijt ben je ook welkom voor een gratis vorming voor ouders over sociale vaardigheden van kinderen tussen 5 en 12 jaar. Hoe ga je om met ruzies thuis? Hoe help je kinderen in hun conflicten met leeftijdsgenoten? Hoe stimuleer je hen om respectvol met elkaar om te gaan? De Gezinsbond voorziet opvang tijdens deze vorming.

Ontbijt

 • Zondag 21 mei, 09.00 - 11.30 u
 • Park van Schoten
 • Betaal tegen 13 mei op het rekeningnummer van de Gezinsbond: BE55 4163 2246 2144
 • 5€ (maximaal 24€ per gezin) voor leden van de Gezinsbond
 • 7,5€ voor niet-leden
 • Gratis voor kinderen tot 6 jaar
 • Info: leen.chabot@telenet.be, 03 336 47 25

Vertelwandeling

Vorming sociale vaardigheden

Infosessie zindelijkheid

Op 23 mei sluiten we de Week van de Opvoeding af met een infosessie over zindelijkheid. Op vraag van de Schotense basisscholen zet het Huis van het Kind dit jaar in op sensibilisatie rond zindelijkheidstraining. Deze vorming zal plaatsvinden voor alle ouders met instappers in een van de kleuterscholen in de gemeente. Zij krijgen hierover een brief met alle informatie.

 • Dinsdag 23 mei
 • Sint-Lutgardis Openluchtschool, Sint-Maria-ten-Boslei 10, 2900 Schoten
Terug naar nieuwsoverzicht