Bekijk hier de maatregelen tegen besmettelijke ziekte onder vogels

ziekte van newcastle vogels pluimvee schoten

Het Voedselagentschap neemt vanaf maandag 2 juli tijdelijke maatregelen om de verspreiding van de ziekte van Newcastle onder bepaalde vogelsoorten te bestrijden.

De maatregelen gelden voor onbepaalde duur. De maatregelen kunnen eventueel worden verlengd of opgeheven, afhankelijk van de toestand.

Maatregelen

  • Een verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen…) van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels door en naar hobbyhouders.
  • Een verbod om met deze vogelsoorten deel te nemen aan verzamelingen (markten, tentoonstellingen, beurzen, prijskampen…).

Wat is de ziekte van Newcastle?

De ziekte van Newcastle is een besmettelijke virusziekte, waar zo goed als alle vogels (wilde en tamme) gevoelig voor zijn. Afhankelijk van de virusstam en de vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig voor de dieren.

De mens is niet gevoelig voor de ziekte. Het eten van eieren, kippenvlees en kippenproducten vormt dan ook geen enkel risico.

Lees meer info op de website van het Voedselagentschap

Terug naar nieuwsoverzicht