Kinderen en jongeren

Week van de Opvoeding

De Week van de Opvoeding wordt elk jaar georganiseerd van 16 tot 23 mei. Omdat kinderen opvoeden een belangrijke taak is – en ook niet altijd even gemakkelijk – wordt tijdens deze week ‘opvoeden’ in de kijker geplaatst.

Het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning (EXPOO) van de Vlaamse Overheid maakte begin november het nieuwe thema van de Week van de Opvoeding bekend. Met “Opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten…” benadrukt EXPOO dat opvoeden vooral in de dagelijkse dingen zit want de stortvloed aan opvoedboeken, -modellen en -theorieën doet ons dat soms vergeten.

Samen rond tafel zitten, ervaringen delen, luisteren naar elkaar. Soms ook verschillen van mening, ruziën en het weer goed maken. Je emoties tonen is open en betrokken opvoeden, niet vanuit een theoretisch model maar vanuit een authentieke beleving. Al deze momenten gaan over samen leren leven en rekening houden met elkaar. Samen praten over emoties werkt verbindend. Als je benoemt dat je verdrietig of boos bent en daardoor soms prikkelbaar of kortaf reageert, leert je kind respect hebben voor en rekening houden met die gevoelens. Een eigenschap waar het zijn latere leven deugd zal van hebben.

Programma

Bekijk het volledige programma via deze link.

TEJO

TEJO staat voor Therapeuten voor Jongeren.  Bij TEJO biedt een team van therapeuten op vrijwillige basis gratis, anonieme, laagdrempelige therapie aan voor jongeren tussen 10 en 20 jaar. Op die manier kunnen dringende hulpvragen bij jongeren in een vroeg stadium worden opgevangen zodat de problemen niet verder escaleren.

TEJO wil zo een antwoord bieden op de lange wachtlijsten die er heersen in de hulpverlening voor jongeren. TEJO biedt jongeren een plek waar ze even tot rust kunnen komen en waar er naar hen geluisterd wordt door deskundige vrijwilligers die werken met passie en in vertrouwen. De organisatie verloopt eenvoudig, soepel en samenwerkend met een beperkte administratie.

TEJO Schoten zal te vinden zijn op Churchilllaan 118, 2900 Schoten.

Voor meer informatie over TEJO of de profielomschrijvingen van de medewerkers kan je een kijkje nemen op www.tejo.be

Met vragen kan je terecht op tejo@schoten.be

Mama Café

Het Mama Café is een plek waar (aanstaande) moeders die borstvoeding geven of willen geven elkaar kunnen ontmoeten. In het Mama Café kunnen ze terecht om ervaringen en tips te delen met anderen en krijgen ze deskundig advies van specialisten in de kraamzorg.

Het Mama Café vindt plaats in zaal Gelmelen, Gelmelenstraat 127, 2900 Schoten op elke tweede en vierde woensdag van de maand van 8.30 tot 11.30 u.

Meer info vind je terug op de Facebookpagina van het Mama Café of via (0498) 08 94 30 (Elke) of (0495) 71 21 73 (Katrien).

peuters in actie

'Peuters in Actie' is een workshop die wordt georganiseerd in samenwerking met Kind en Preventie. De workshop richt zich tot (groot)ouders met peuters van 1 tot 3 jaar. Tijdens de sessies leer je leuke beweegspelletjes en oefeningen om je peuter te helpen met zijn of haar ontwikkeling.

Spelen en bewegen tijdens de peutertijd legt de basis voor het leren van lezen, schrijven en rekenen. De sessie is een doe-sessie waar alles al spelend gebeurt met eenvoudige materialen en onder begeleiding. Je krijgt alle info mee naar huis om daar je spel verder te zetten.

Omdat het een beweegsessie is, draag je best losse en gemakkelijke kledij. Breng zeker ook een handdoek mee. 

De deelname is gratis. Je schrijft je vooraf in via (03) 470 21 53.

Je vindt het peuterspeelpunt in het Park-iet, Kasteeldreef 42, 2900 Schoten. De volgende sessies vinden plaats op 31 januari, 13 juni en 3 oktober 2017.