tekeningen

Tentoonstelling Dirk Wildemeersch © Dirk Wildemeersch

TENTOONSTELLING DIRK WILDEMEERSCH
Op zaterdag 6 mei 2023 om 14 uur opent de tentoonstelling met het werk van Dirk Wildemeersch in het KASTEEL VAN SCHOTEN met een inleiding door Johan Van Cauwenberge (kunstrecensent bij KLARA).
De tentoonstelling is te bezoeken telkens van 14 tot 18uur op zaterdag 6 mei, zondag 7 mei, zaterdag 13 mei en zondag 14 mei 2023.

(De tentoonstelling ging normaal door op 14 maart 2020. Omwille van Covid-19 werd deze op het allerlaatste moment geannuleerd tijdens het eerste lockdown weekend. Maandenlang hing Dirk's werk in het ontoegankelijke kasteel afgesloten voor alle publiek. De tentoonstelling werd uitgesteld en verplaatst naar een latere datum, maar de teleurstelling van Dirk was groot. Het was alweer 7 jaar geleden dat hij nog eens werk zou tonen. Kort nadien werd Dirk geheel onverwacht ernstig ziek en is hij 2 september 2021 overleden. Het nu gepresenteerde werk is een beloofde reconstructie van de tentoonstelling zoals Dirk het gewenst heeft).

Dirk Wildemeersch is geboren in 1946 te Antwerpen en tot aan zijn overlijden inwoner van Schoten. Hij studeerde aan het Nationaal Hoger Instituut van Antwerpen en was jarenlang leraar teken- en schilderkunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Mol.
Het hier getoonde werk omvat een honderdtal schilderijen, aquarellen en tekeningen van de laatste twintig jaar, waarvan tevens op de opening van de tentoonstelling een boek wordt voorgesteld met tekst van Johan Van Cauwenberge.

Men kan zijn oeuvre lezen als een visuele autobiografie, een van uur tot uur bijgehouden dagboek, maar dan wel met weglating van elke verwijzing naar enige anekdotiek.
Voor zijn werk vindt hij inspiratie zowel in zijn directe omgeving als in de beeldenvloed die dagelijks op ons wordt losgelaten. Zichzelf en de dingen bevragen en ze optekenen, daar is het hem om te doen.
Het schilderen zelf wordt het verhaal.
Voor de kunstenaar is het enige verhaal de mens zelf in al zijn kwetsbaarheid. Zonder kwetsbaarheid is er immers geen kracht.
De zwier waarmee hij kleuren plaatst op het doek lijkt de vanzelfsprekendheid zelf, dit is het proces van een jarenlange omgang en leven met beeld en materie dat op een bepaald moment zijn enige mogelijke, weloverwogen invulling krijgt. Zijn heel persoonlijk kleurenpalet en zijn unieke kijk op de wereld - onze wereld, maken Dirk Wildemeersch tot een heel bijzondere kunstenaar.

Johan Van Cauwenberge.

Waar

Kasteel van Schoten

Wanneer
14 mei 2023
kunstkamer uitnodiging 2022 recto © Kristel Van Rumste / Kunstkamer

Tentoonstelling
Fotografie - Grafiek - Keramiek
Pastel - Schilderijen - Sculpturen - Tekeningen

29-30-31 oktober & 1-5-6 november 2022
11.00u - 17.00u

Kamer voor Plastische Kunsten

DE BEUCKELAER Elien
DERBAIX Hugo
FRANSSEN Theo
GIELEN Jan
HAELTERMAN Myriam
HEYLIGEN Tjen
QUIRYNEN Mady
RYCKAERT Addi
SYSMANS Lieve
VAN GEMEREN Marc
VAN RUMSTE Kristel

Gastkunstenaars :
DE BEUCKELAER Milan
MAGLIZZA Ivona
VAN ECHELPOEL Inger & Patrick
Wij hebben het genoegen u uit te nodigen op onze vernissage,
ingeleid door Mevr. Charlotte Klima schepen van Cultuur Schoten
vrijdag 28 oktober 2022 om 20.00u.

Kasteel Van Schoten
Kasteeldreef 61 - 2900 Schoten

Toegang: gratis
volgens de geldende coronamaatregelen

Wilt u graag op de hoogte gebracht worden over onze nieuwe exposities en nieuwe werken?

Graag op onderstaande “nieuwsbrief” link uw contactgegevens invullen en u ontvangt de nieuwsbrief via e-mail.

http://www.kunstkamer.exto.be/site/nieuwsbrief.php
Info: kristelvanrumste@skynet.be + 32 476 875 850
www.kunstkamer.exto.be

Waar

Kasteel van Schoten (grote zaal)

Wanneer
6 november 2022