schoten

Tentoonstelling Dirk Wildemeersch © Dirk Wildemeersch

TENTOONSTELLING DIRK WILDEMEERSCH
Op zaterdag 6 mei 2023 om 14 uur opent de tentoonstelling met het werk van Dirk Wildemeersch in het KASTEEL VAN SCHOTEN met een inleiding door Johan Van Cauwenberge (kunstrecensent bij KLARA).
De tentoonstelling is te bezoeken telkens van 14 tot 18uur op zaterdag 6 mei, zondag 7 mei, zaterdag 13 mei en zondag 14 mei 2023.

(De tentoonstelling ging normaal door op 14 maart 2020. Omwille van Covid-19 werd deze op het allerlaatste moment geannuleerd tijdens het eerste lockdown weekend. Maandenlang hing Dirk's werk in het ontoegankelijke kasteel afgesloten voor alle publiek. De tentoonstelling werd uitgesteld en verplaatst naar een latere datum, maar de teleurstelling van Dirk was groot. Het was alweer 7 jaar geleden dat hij nog eens werk zou tonen. Kort nadien werd Dirk geheel onverwacht ernstig ziek en is hij 2 september 2021 overleden. Het nu gepresenteerde werk is een beloofde reconstructie van de tentoonstelling zoals Dirk het gewenst heeft).

Dirk Wildemeersch is geboren in 1946 te Antwerpen en tot aan zijn overlijden inwoner van Schoten. Hij studeerde aan het Nationaal Hoger Instituut van Antwerpen en was jarenlang leraar teken- en schilderkunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Mol.
Het hier getoonde werk omvat een honderdtal schilderijen, aquarellen en tekeningen van de laatste twintig jaar, waarvan tevens op de opening van de tentoonstelling een boek wordt voorgesteld met tekst van Johan Van Cauwenberge.

Men kan zijn oeuvre lezen als een visuele autobiografie, een van uur tot uur bijgehouden dagboek, maar dan wel met weglating van elke verwijzing naar enige anekdotiek.
Voor zijn werk vindt hij inspiratie zowel in zijn directe omgeving als in de beeldenvloed die dagelijks op ons wordt losgelaten. Zichzelf en de dingen bevragen en ze optekenen, daar is het hem om te doen.
Het schilderen zelf wordt het verhaal.
Voor de kunstenaar is het enige verhaal de mens zelf in al zijn kwetsbaarheid. Zonder kwetsbaarheid is er immers geen kracht.
De zwier waarmee hij kleuren plaatst op het doek lijkt de vanzelfsprekendheid zelf, dit is het proces van een jarenlange omgang en leven met beeld en materie dat op een bepaald moment zijn enige mogelijke, weloverwogen invulling krijgt. Zijn heel persoonlijk kleurenpalet en zijn unieke kijk op de wereld - onze wereld, maken Dirk Wildemeersch tot een heel bijzondere kunstenaar.

Johan Van Cauwenberge.

Waar

Kasteel van Schoten

Wanneer
14 mei 2023
Werkdag in 't Asbroek © Fonne Bruggemans

Ons wandelpad moet dringend gemaaid worden tegen oprukkende bramen. We zetten onze strijd voort tegen de Amerikaanse vogelkers en Reuzenbalsemien. En er zijn wellicht nog vele werkjes die moeten uitgevoerd worden. Werk is er zeker naar ieders voorkeur en vermogen.
Afspraak aan de ingang van het Asbroek aan de Asbroeklaan in Schoten om 09:30 uur
Voor materiaal wordt gezorgd. Laarzen of botinnen zijn aan te raden.

Wanneer
9 september 2023
Organisatie
Natuurpunt Schoten
Bessenwandeling Wijtschot © Fonne Bruggemans

De zomer is stilaan voorbij. In de natuur is de herfst al een tijdje begonnen. De roze bessen van de Kardinaalsmuts kleuren de ingang van het Wijtschot. De felrode trossen met bessen van de Gelderse roos zijn volop aanwezig. Ook de sleedoornpruimpjes raken stilaan rijp. De vogels hebben deze lekkernijen zeker al gevonden. De zandwinningsput kleurt geel en blauw van de vele herfstbloeiers. Ook de Herfstasters kunnen al bewonderd worden. Reden genoeg om eens af te zakken naar het Schotense natuurreservaat. Stevige schoenen en evenueel een wandelstok kunnen handig zijn.
Afspraak om 14 uur op de parking van de “4 notelaars” aan de Wijtschotbaan nr.12. Helaas niet geschikt voor rolwagens. Honden niet toegelaten, ook niet aan de leiband.

Waar

4 Notelaars

Wanneer
17 september 2023
Gezinsontbijt Schoten 2023 © gemeente Schoten

RIDDERS EN PRINSESSEN, OPGELET!
Gezinsbond Schoten, Huis van het kind en gemeente Schoten nodigen je uit voor het
"gezinsontbijt" op zondag 7 mei 2023, in en rond het Kasteel van Schoten.
Ontbijt: Van 09.00 uur tot 11.30 uur.
Kinderanimatie: Van 10.00 uur tot 12.30 uur

Prijs:
Lid gezinsbond 6 euro, niet-lid 9 euro.
Kinderen tot 6 jaar gratis.
Bedrag storten op rek.nr BE55 4163 2246 2144 op naam van Gezinsbond Schoten met vermelding van activiteit ,datum aantal personen en eventueel aantal kinderen.
Max. €28,00 per gezin wonend onder hetzelfde dak.

Inschrijven voor 1 mei via www.schoten.be/gezinsontbijt
Kinderen mogen verkleed komen!
Breng je eigen stoel, dekentje, bord, bestek en beker mee!

Meer info:
leen.chabot@telenet.be

Wanneer
7 mei 2023
Organisatie
Huis van het Kind Schoten
Kleine vuurvlinder © Fonne Bruggemans

Het is volop zomer en in het Wijtschot is er een overvloed aan bloeiende planten en kruiden. De vele vlinders weten dit al lang. Kom ze ook ontdekken op een hopelijk zonnige namiddag.
Stevige schoenen en eventueel een stok zijn pluspunten wegens het heuvelachtig parcours. Honden niet toegelaten. Helaas niet geschikt voor rolwagens.

Wanneer
9 juli 2023
Organisatie
Natuurpunt Schoten
Gracia © Gracia

Promo start met Taichi of Qigong aan 80€ voor de maanden mei en juni.
- Je start begin mei en de promo stopt eind juni.
-Je komt 1x per week
-wekelijks mag je een andere les volgen.
-De promo stopt eind juni.
-Ideaal om te voelen wat je het best ligt Tai chi, Qigong of zwaard.
Of het nu Qigong is of het aanleren van de Tai Chi vorm of Zwaardvorm, alles draait om beweging en verandering. Elke beweging is het begin van een oneindige flow zonder denken, gewoon genieten elke les weer een dagje verlof. Wat heb jij nù nodig om je ademhaling en mindset in balans te brengen, hoe kan je uw houding sterker maken. Hoe laat je de energie stromen en jezelf weer stralen!
Schrijf je in op www.gracia.be

Wanneer
6 juni 2023 tot 29 juni 2023
Organisatie
Move happy people
openstudiodag studio cordula © Emanuel Maes

Ben of ken jij iemand die zorg kan gebruiken van onze bewoners (coaches, therapeuten, massage, …) of wil je de drie fotografen leren kennen die hier prachtige foto’s maken. Wil je studio cordula eens van binnen zien? Wil je een van de sessies volgen (mindfulness, therapie, massage, cupping, …)?

Onze deur staat op 1 april wagenwijd open en dat is geen grap, al mag er zeker gelachen worden. Op onze website verschijnt heel binnenkort het programma.

Van harte welkom!

Wanneer
1 april 2023
Organisatie
studio cordula
Lente-Openflesdagen met nocturne © Mondovino

Pak alvast uw agenda en zet een kruisje bij 24, 25 of 26 maart. Dan kan u weer een fijne selectie wijnen proeven bij Mondovino tijdens de Lente-Openflesdagen.

We serveren u niet alleen wijn maar ook een nieuw concept op vrijdagavond 24/3. Van 19 tot 22 u kan u reserveren (via info@mondovino.be) voor de nocturne. Voor die nocturne vragen we een kleine bijdrage van 7,50 euro per persoon. Voor dat bedrag krijgt u een bordje antipasti met brood dat uw degustatie zal begeleiden. Dit antipasti-bord wordt verzorgd door Slagerij Verschooren uit Merksem.

De andere dagen kan u vrij bij ons terecht. Zaterdag van 10 tot 18 u, zondag (met zittend degusteren) van 11 tot 18 u.

Waar

Mondovino

Wanneer
26 maart 2023
Jongerenfuif 21 april 2023 © Dienst Jeugd & Gezin

Dé Schotense jongerenfuif voor jongeren van 12-15 jaar.
Rook- en alcoholvrij feesten in De Kaekelaar.
ENKEL voorverkoop:
UitPunt Bibliotheek Schoten: Sint-Cordulaplein 13, 2900 Schoten:
Maa-vrij: 10u00 - 13u00
Din & don extra: 17u00 - 20u00
Woe extra: 13u00 - 17u00

Wanneer
21 april 2023
Organisatie
Huis van het Kind Schoten
werkdag in 't Wijtschot © Fonne Bruggemans

Om het centrale gedeelte van ons reservaatje open te houden moet er af en toe gewerkt worden. We verwijderen exoten en maaien opschot van jonge wilgen en berken. Alles moet verzameld worden in een container voor afvoer. Kom eens helpen en geniet van enkele uren werken in een natuurgebied.

Wanneer
8 juli 2023
Organisatie
Natuurpunt Schoten

Pagina's