10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Elk jaar vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Tien dagen lang staat onze geestelijke gezondheid en onze veerkracht centraal onder het motto ‘Samen veerkrachtig’. Ook in Schoten! Dit jaar staan er heel wat activiteiten op de planning.

Infoavond suïcidepreventie

 • Dinsdag 5 oktober 2021 van 19.30 tot 21.30 u
 • Dienstencentrum Cogelshof (Deuzeldlaan 49, 2900 Schoten)
 • Meer info en inschrijven (tot en met 4 oktober 12.00 u) via info@similes.be of 03 680 07 84
 • Similes-lid: 3 euro, niet-lid: 6 euro
 • Gastspreker: Sarah Holemans (suïcidepreventiewerker)

Het is geen evident onderwerp, maar we willen ook suïcidepreventie een plek geven. Het Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) verzorgt uiteenzettingen over suïcidepreventie in de praktijk, op maat van verschillende doelgroepen. Een medewerker van CGG De Pont zal in deze uiteenzetting verschillende aspecten aan bod laten komen die relevant zijn voor naastbetrokkenen. Hoe krijg je inzicht in motieven voor suïcidaal gedrag? Welke signalen zijn te herkennen? Hoe ga je in gesprek met een persoon met suïcidale gedachten?

Bankcontact

We nemen je mee op wandel door Schoten via 4 laagdrempelige wandelingen.

Elke wandeling passeert 4 banken waarbij er wordt stilgestaan bij het thema geestelijke gezondheid aan de hand van bankhangers.

Je leert er ook alles over de geluksdriehoek. De geluksdriehoek bestaat uit 3 bouwblokken. Ze zijn alle drie belangrijk en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat zie je duidelijk: de blokken passen als puzzelstukjes in elkaar. Onder de driehoek zie je een oranje bol. Die bol kan je uit balans brengen. Dat is niet erg: je moet en kan je niet altijd gelukkig voelen. En dat is oké.

Aan de hand van 12 vragen ga je zelf aan de slag. Je kan de vragen voor jezelf beantwoorden als je alleen op wandel bent of de antwoorden bespreken met je wandelpartner.

Bij elke bank vind je een QR-code die je toeleidt naar deze 4 onderdelen. Lees je de info liever op papier? Je kan ze ook afhalen in LDC ’t Dorp en Cogelshof en aan het onthaal van het gemeentehuis tussen 27 september en 10 oktober.  

Hartenwens

Neem tijdens deze 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid tijd om zelf even stil te staan bij jouw hartenwens. Weet je het niet meteen? Lees dan zeker hierboven de bouwblokken van de geluksdriehoek door en misschien kom je er zo wel achter.

Je kan je hartenwens deponeren op:

 • 5 oktober: infoavond suïcidepreventie
 • 1 oktober - 8 oktober: dienstencentra 't Dorp en cogelshof
 • 9 oktober - 10 oktober: Soep met babbeltjes

Soep met babbeltjes

Op zaterdag 9 en zondag 10 oktober kan je op elke wandeling terecht voor ‘soep met babbeltjes’. Op het einde van de wandeling krijg je een gratis tas soep aangeboden.

9 oktober

 • Wandeling gemeentepark tussen 10.00 en 12.00 u - Startplaats: tentje aan het kasteel
 • Wandeling centrum tussen 14.00 en 16.00 u - Startplaats: LDC 't Dorp

10 oktober

 • Wandeling Schotenhof tussen 10.00 en 12.00 u - Startplaats: tentje aan troostbank op grasveld Campus Kajee
 • Wandeling Deuzeld tussen 14.00 en 16.00 u - Startplaats: LDC Cogelshof

Ben je graag zeker van een tasje soep? Schrijf je dan hier in.

Terug naar nieuwsoverzicht