Zingeving, filosofie en religie

Tibetaans Instituut © Tibetaans Instituut

We willen in een drietal lessen mensen de kans geven om zonder enige voorkennis vertrouwd te geraken met het Boeddhisme, niet alleen de theorie, maar ook de praktijk. Elke les zal starten met een theoretische voordracht van ongeveer 45 minuten waarin we jullie meenemen op een reis in India waar we het leven van de Boeddha vertellen, de verspreiding volgen via de zijderoute naar China om te eindigen in Tibet en tenslotte de nodige aandacht besteden aan de kleurrijke iconografie van het Tibetaans Boeddhisme. Nadien nemen we jullie mee in de wereld van de praktijk, waar alles van de eerste stap in de tempel zal uitgelegd worden.

Het leven van de boeddha
Theorie: Vanuit de teksten en met de nodige aandacht voor de tijdsgeest waarin de Boeddha leefde vertellen we aan de hand van een PowerPoint het leven van de Boeddha. Geen enkele voorkennis nodig.
Voor het theoretische gedeelte rekenen we op Marcus Van Roosbroeck, gids en gevormd in boeddhistische geschiedenis en kunst door verschillende universitaire opleidingen.

Praktijk: Voor mensen die niets weten over de tempel: ‘Wat doe je nu in een tempel en wat beter niet: schoenen uitdoen, hoe kom je binnen, wat gebeurt er, de offerandes op het altaar, wat is meditatie, de meditatiehouding en het waarom van deze houding.’
Voor het praktisch gedeelte zorgt Manu Grisar, gids, Boeddhistisch Consulent bij ZNA en begeleider bij de wekelijkse meditatie en puja’s.

Het geheel omvat drie lesnamiddagen.
volgende data: 23/05 en 30/05
Bijdrage: € 10 leden, € 12 niet leden

reservatie noodzakelijk

Waar

Tibetaans Instituut vzw

Wanneer
8 april 2023
Organisatie
Tibetaans Instituut vzw
Kaarsenmagie © Het Rijk van Holle

Wil jij graag met kaarsenmagie aan de slag maar heb je geen idee waar te beginnen? Dan is deze workshop iets voor jou! Heb je al ervaring met kaarsenmagie? Dan haal je wellicht nog leuke ideetjes en rituelen uit deze workshop.

We gaan werken met kleuren en hun betekenis, oliën, visualisaties, sigils en kaarsenrituelen. Nadat we wat theorie behandelen gaan we samen aan de slag!
We beginnen de avond met het openen van een liefdevolle cirkel waarbinnen we samen gaan leren en vooral kaarsen magisch opladen, een intentiekaars maken en divineren aan de hand van… kaarsen.

Deelnemers krijgen die avond, exclusieve korting op het hele kaarsenassortiment van Het Rijk van Holle.

Vlieg jij er mee in? Wees er dan snel bij want de plaatsen zijn beperkt.

Wanneer
3 maart 2023
Organisatie
Het Rijk van Holle
Smokeable herbs © Het Rijk van Holle

Rook wordt al eeuwenlang ingezet om ruimtes te zuiveren, rituelen te dragen, mensen te reinigen en/of genezen, in andere bewustzijnstoestanden te geraken of om contact te leggen met een Plant Spirit. In deze workshop duiken we samen in de wondere wereld van -legale- ‘rookbare’ kruiden en bloemen en hun effecten op je lichaam en geest.

We starten de avond met een kennismaking en meditatie en we trekken een orakelkaart die ons die avond mag ondersteunen in het proces. Tijdens de workshop kan je kijken, voelen, ruiken en maken. Je krijgt verschillende recepten voor blends mee en we bekijken met welke inheemse kruiden je zélf aan de slag kan: van herkennen in de natuur om ze zelf te verzamelen tot hun helende eigenschappen om vervolgens (voor een voorafgekozen doel) één -of meerdere- bloemenjays te maken die je mee kan nemen naar huis.

Snel inschrijven is de boodschap want de plaatsen zijn gelimiteerd. De workshop kan uitlopen.

Wanneer
31 maart 2023
Organisatie
Het Rijk van Holle

VOLZET. Over de hele wereld geloven bijna alle mensen in een of andere god. Is dat niet merkwaardig? ‘Bijna’, want er zijn ook volken die geen godsdienst hebben. Uit de vergelijking van die twee groepen kunnen we leren waarom godsdiensten ontstaan zijn. Recent onderzoek in de biologie geeft ons namelijk een duidelijk antwoord. We weten zelfs waar de eerste godsdiensten zijn ontstaan, wanneer en ook WAAROM. Vooral die laatste vraag is van groot belang voor vrouwen – want in vrijwel alle godsdiensten van de hele wereld nemen vrouwen een ondergeschikte plaats in. Merkwaardig? Niet als je weet waarom die godsdiensten zijn ontstaan.
Deze interactieve lezing neemt je mee op een fascinerende reis naar een ver verleden, toen er nog geen goden en geen godsdiensten waren – en wat er toen gebeurd is …
De lezing is gestoffeerd met heel wat beeldmateriaal.

Willie van Peer (1947) is hoogleraar Literatuurwetenschap en Interculturele Hermeneutiek aan de Ludwig Maximilians-Universiteit in München. Hij studeerde Germaanse Filologie in Antwerpen en Leuven, en doctoreerde in de Linguïstiek aan de Universiteit van Lancaster. Ook doceerde hij Tekstwetenschap en Literatuurtheorie aan de universiteiten van Tilburg en Utrecht. Verder is hij Fellow voor het leven aan Clare Hall, Cambridge University, en oprichter van het internationale tijdschrift Scientific Studies of Literature.. Willie publiceerde verschillende boeken en vele wetenschappelijke artikelen en staat bekend als een bevlogen en onderhoudend spreker over maatschappelijke en culturele thema’s.
De opbrengst van deze avond gaat naar de vzw Mali-ka-di, die Willie Van Peer samen met zijn echtgenote heeft opgericht in 2010. Deze vzw maakt het mogelijk dat enkele honderden kinderen in afgelegen dorpen in Mali (West-Afrika) naar school kunnen en ook elementaire medische verzorging ontvangen. Uitvoerige informatie hierover kan u vinden op www.malikadi.org
Reservaties: tel. 03/ 658 46 49 of info@hvv-schoten.be

Wanneer
4 mei 2023
Organisatie
Humanistisch Verbond Schoten
JangoJim - ogen © JangoJim - ogen

De drie belangrijkste doodsoorzaken voor de mens: honger, epidemieën en oorlog, zijn sinds geruime tijd op grote schaal overwonnen. Nog nooit zijn de levensomstandigheden voor de mens zo gunstig geweest. En de wetenschappelijke en technologische revoluties die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn nog niet voltooid.

 

Er rijzen ook meer en meer vragen over “de mens” van de toekomst. Zal hij dankzij kunstmatige intelligentie een verbond sluiten met allerlei machines en een soort robot worden die in allerlei omstandigheden kan overleven? Of loopt het allemaal toch niet zo’n vaart? Deze vragen worden niet langer alleen door futuristen gesteld maar steeds vaker door wetenschappers en filosofen die de huidige ontwikkeling van de kennis en wetenschap op de voet volgen.

Wanneer
13 december 2022
Organisatie
Cultuurcentrum Schoten

Munhay Ki omvat 9 bijzondere riten die ons zijn doorgegeven door de Queros indianen uit de Andes. Onze wereld verandert in turbo snelheid en dat vraagt om meer bewustzijn en het activeren van onze kracht. De eerste 4 riten gaan over bewustworden en versterken van ons energiestelsel. De 5 anderen richten zich meer op onze capaciteiten, onze rijke psyche, onze emotionele intelligentie en onze hogere gereedschappen. De wijsheden worden doorgegeven via een beetje theorie, lichaamsoefeningen en meditatie. De rituelen zelf zorgen voor een verankering in je energetisch systeem van dit alles. Door de krachtige riten wordt je iemand die nadien opnieuw over zijn/haar Goddelijke creatieve kracht bezit.
Er is voor deze 9 riten, geen voorkennis noodzakelijk. Iedereen kan deelnemen. Er wordt 1 rite per maand gegeven zodat je alles rustig kan integreren vooraleer je de volgende rite ontvangt.

Wanneer
27 juni 2022
Organisatie
Jovita