Milieu en natuur

studijo bos vond © yves helsen

"Maak je klaar voor een betoverende avond in het Kasteel der Schoten! We zijn verheugd dat Joeri Cortens (natuurpunt, radio 1) zijn inzichten over de natuur deelt en FILEEPUR zal heerlijke ovenvergane kleinkunst serveren Mis dit educatieve, muzikaal en spannende evenement niet!

Wanneer
13 juni 2023
Organisatie
Studijo BOS
La Garenne © La Garenne

Trek je stapschoenen aan en ontdek het meest imposante natuurgebied in Schoten: het domein Botermelck – La Garenne. Samen met een gids verkennen we de mooiste bos- en wandelwegen op dit majestueuze privédomein, dat zich uitstrekt over Schoten, ’s-Gravenwezel en Sint-Job-in-’t-Goor. Ontdek de grote variatie aan planten en dieren in het gebied en leer bij over de vele activiteiten die er plaatsvinden, zoals paardenkweek, jacht, wildteelt, landbouw en bosexploitatie.

Waar

Natuurdomein Botermelck/La Garenne

Wanneer
20 mei 2023
20 mei 2023
Organisatie
Cultuurcentrum Schoten
Werkdag in 't Asbroek © Fonne Bruggemans

Ons wandelpad moet dringend gemaaid worden tegen oprukkende bramen. We zetten onze strijd voort tegen de Amerikaanse vogelkers en Reuzenbalsemien. En er zijn wellicht nog vele werkjes die moeten uitgevoerd worden. Werk is er zeker naar ieders voorkeur en vermogen.
Afspraak aan de ingang van het Asbroek aan de Asbroeklaan in Schoten om 09:30 uur
Voor materiaal wordt gezorgd. Laarzen of botinnen zijn aan te raden.

Wanneer
9 september 2023
Organisatie
Natuurpunt Schoten
Bessenwandeling Wijtschot © Fonne Bruggemans

De zomer is stilaan voorbij. In de natuur is de herfst al een tijdje begonnen. De roze bessen van de Kardinaalsmuts kleuren de ingang van het Wijtschot. De felrode trossen met bessen van de Gelderse roos zijn volop aanwezig. Ook de sleedoornpruimpjes raken stilaan rijp. De vogels hebben deze lekkernijen zeker al gevonden. De zandwinningsput kleurt geel en blauw van de vele herfstbloeiers. Ook de Herfstasters kunnen al bewonderd worden. Reden genoeg om eens af te zakken naar het Schotense natuurreservaat. Stevige schoenen en evenueel een wandelstok kunnen handig zijn.
Afspraak om 14 uur op de parking van de “4 notelaars” aan de Wijtschotbaan nr.12. Helaas niet geschikt voor rolwagens. Honden niet toegelaten, ook niet aan de leiband.

Waar

4 Notelaars

Wanneer
17 september 2023
Kleine vuurvlinder © Fonne Bruggemans

Het is volop zomer en in het Wijtschot is er een overvloed aan bloeiende planten en kruiden. De vele vlinders weten dit al lang. Kom ze ook ontdekken op een hopelijk zonnige namiddag.
Stevige schoenen en eventueel een stok zijn pluspunten wegens het heuvelachtig parcours. Honden niet toegelaten. Helaas niet geschikt voor rolwagens.

Wanneer
9 juli 2023
Organisatie
Natuurpunt Schoten
werkdag in 't Wijtschot © Fonne Bruggemans

Om het centrale gedeelte van ons reservaatje open te houden moet er af en toe gewerkt worden. We verwijderen exoten en maaien opschot van jonge wilgen en berken. Alles moet verzameld worden in een container voor afvoer. Kom eens helpen en geniet van enkele uren werken in een natuurgebied.

Wanneer
8 juli 2023
Organisatie
Natuurpunt Schoten
Oranjetip op Pinksterbloem © Fonne Bruggemans

In de vroege lente moet je in 't Asbroek zijn. Sleutelbloemen, Bosanemonen, Muskuskruid en nog vele andere lentebloeiers profiteren volop van het zonlicht alvorens er bladeren aan de bomen komen. Door de kleilaag dieper in de bodem hebben we hier de ideale omstandigheden. De bomkrateres zijn tijdens de winter flink gevuld geraakt wat ons het beste doet verhopen voor onze salamanders. De standvogels fluiten er nu al duchtig op los. Ook korte afstandstrekkers zoals de Tjiftjaf horen we reeds overal zingen. Tijd om een gezellige lentewandeling onder leiding van onze natuurgidsen.
Het Asbroek is een “broekbos”, dus laarzen of stevige wandelschoenen zijn een must.
Samenkomst aan de ingang van 't Asbroek in de Asbroeklaan te Schoten. Inschrijven is niet nodig. Honden niet toegelaten. Niet geschikt voor rolwagens.

Wanneer
16 april 2023
Organisatie
Natuurpunt Schoten
Daslook © Fonne Bruggemans

De mooiste periode van het jaar ook in het Wijtschot. We vinden nog volop voorjaarsflora in het Reebosje, o.a. Daslook. Centraal in het reservaat toont onze gids de Grote keverorchissen die hier massaal bloeien (enkel te betreden met onze natuurgids). Bij zonnig weer is het op de zandhellingen ook een hotspot voor onze wilde bijen, vooral de Grijze zandbij en de Wolzwever vinden hier hun ideale biotoop. De vele soorten vlinders zijn ook het vermelden waard. In deze periode zien we zeker het Oranjetipje en de Sint Jakobsvlinder. En dan mogen we ook het concert van onze broedvogels niet vergeten.
Door het moeilijk terrein zijn stevige schoenen geen luxe. Voor mensen die moeilijk te been zijn, is een wandelstok handig.
Samenkomst op de parking van de “4 notelaars” Wijtschotbaan n°12. We stappen door de tuin van de “4 notelaars” naar de Schotense Ecotuin en trekken daarna via de mooie eikendreef het natuurgebied in. Reserveren is niet nodig. Helaas niet geschikt voor rolstoelen. Honden niet toegelaten

Wanneer
14 mei 2023
Organisatie
Natuurpunt Schoten
werkdag in 't Asbroek © Fonne Bruggemans

Het wandelpad kan weeral een onderhoudsbeurt gebruiken. We proberen ook de strook tussen de 2 bomkraters bramenvrij te krijgen. Alles moet er piekfijn uitzien voor onze midzzomerwandeling een week later. Iedereen welkom, ook voor een uurtje.
Materiaal en handschoenen evenals een drankje zijn aanwezig.
Samenkomst aan de ingang van ons reservaat in de Asbroeklaan te Schoten. We werken tot 13 uur.

Wanneer
17 juni 2023
Organisatie
Natuurpunt Schoten
Populierenpijlstaart © Fonne Bruggemans

Maak eens een avonwandeling met een natuurgids door 't Asbroek op één van de langste dagen van het jaar. Er is altijd iets te beleven, zingende Zanglijsters, Roodborstjes en misschien roept er wel een Bosuil. De vleermuizen vliegen zenuwachtig rond op zoek naar eten. We proberen iemand met een batdetector te verleiden om met ons mee te gaan. Als de temperatuur geschikt is en er is niet te veel wind dan zetten we op het einde van de wandeling een nachtvlinderval op voor wie nog even tijd heeft.
Stevige waterdichte schoenen of laarzen zijn aan te raden, muggenmelk waarschijnlijk ook.
Samenkomst aan de ingang van ons reservaat in de Asbroeklaan te Schoten.

Wanneer
24 juni 2023
Organisatie
Natuurpunt Schoten

Pagina's