Kunst en kunsteducatie

foto van Jos Meersmans in kledij © neos vzw

NEOS Schoten organiseert op 18 oktober
Muzikale voordracht BEETHOVEN, de geweldenaar

Jos Meersmans kruipt, gekleed in historische kledij, in de huid en het hoofd van Schubert en vertelt boeiend en lichtvoetig over Beethoven vanuit het standpunt van zijn tijdgenoten.

Dinsdag 18 oktober in Kasteel van Schoten om 20u Deuren: 19u30
Inschrijving via betaling op rekeningnummer BE20 7360 2348 2956
Neos leden : 12 € Niet leden : 15 €

Waar

Kasteel van Schoten

Wanneer
18 oktober 2022
Cursus: Alphonse Mucha © Cursus: Alphonse Mucha

Alphonse Mucha werd in 1860 in het huidige Tsjechië geboren. Na zijn opleiding in München en Wenen belandt hij in Parijs, waar hij als graficus de kost verdient. Zijn ontmoeting met Sarah Bernhardt en de affiches die hij voor haar maakt, zijn van doorslaggevend belang voor het verdere verloop van zijn carrière. Zijn grafische stijl met de typische golvende art-nouveaulijn en delicate tonen kent een enorm succes.

 

Naast het schilderen legt Mucha zich, net als Henri Van de Velde en Van Rysselberghe, ook toe op het ontwerpen van affiches, juwelen, mode, servies en glaswerk.

Wanneer
18 oktober 2022
Organisatie
Cultuurcentrum Schoten
Mondriaan © Mondriaan

Opgelet: deze cursus werd verplaatst naar vrijdag 17/02/2023 (ipv dinsdag 14/02/23). Tickethouders worden automatisch op de hoogte gebracht. 

 

In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan (1872-1944) geboren werd, een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw. Mondriaan is een van de grondleggers van de pure abstractie. Zijn composities in rood, geel en blauw met horizontale en verticale lijnen zijn wereldberoemd. Maar hoe is hij daartoe gekomen? Het was beslist geen kwestie van willekeur! Het werk van Mondriaan maakte een spectaculaire stilistische ontwikkeling door. Van idyllische landschapjes in sombere kleuren tot abstracte kunst die hij neoplasticisme noemde. Met telkens één doel: absolute ‘schoonheid’ creëren.

Wanneer
17 februari 2023
Organisatie
Cultuurcentrum Schoten
Cursus Joodse school van Parijs - Chagall © Cursus Joodse school van Parijs - Chagall

Opgelet: deze cursus werd verplaatst naar vrijdag 12/5/2023 (ipv dinsdag 18/4/23). Tickethouders worden automatisch op de hoogte gebracht. 
 

Als avant-gardecentrum trok Parijs in het begin van de 20ste eeuw kunstenaars aan van over de hele wereld. Onder hen veel Joden uit Rusland en Oost-Europa die op de vlucht waren voor het antisemitisme. De horror van WO II maakte een abrupt einde aan deze joodse subgroep van de École de Paris.

In deze cursus laten we de bruisende joodse kunstscène herleven tegen de sociaal-politieke achtergrond van die tijd. Naast klinkende namen als Chagall, Soutine en Modigliani komen ook succesvolle kunstenaars aan bod die bij het grote publiek minder bekend zijn, zoals Lipchitz en Zadkine.

Wanneer
12 mei 2023
Organisatie
Cultuurcentrum Schoten