Gezondheid en zorg

Lotgenotencontact © Similes vzw

Als één van je naasten psychische klachten heeft, verandert er veel in jullie relatie. In sommige gevallen word je mantelzorger, ook al heb je daar niet zelf voor gekozen. Er is niet alleen de mentale zorg, ook veel praktische vragen en problemen komen op je af.
Deze wandeling wordt georganiseerd voor familieleden van psychisch kwetsbare personen die vaak een gelijkaardige verhaal delen. Al wandelend vind je een luisterend oor, steun en (h)erkenning en dit in het prachtig groene park Vordenstein, een ideale plek om je hart te luchten en/of je gevoelens een plek te geven.

Begeleiding: Johan Vijgen, vrijwillig medewerker Similes

Meer info: Louise Wolfs, louise.wolfs@similes.be, tel 016 244 204

Waar

Wandel- en kasteelpark Vordenstein

Wanneer
16 oktober 2022
Organisatie
Similes
yogalotus © lotus

Wil je stress uit je leven bannen en werken aan een evenwichtiger en energieker leven? Dan kan Dru Yoga voor jou de oplossing zijn.

Online lessen: samen live yoga volgen via Zoom. Veilig in je eigen vertrouwde omgeving maar toch met een zeker groepsgevoel.

Ook online yogalessen kunnen bijdragen tot je welzijn. Tijdens online live lessen beweeg en ontspan je dankzij zachte en gemakkelijke bewegingsreeksen die voor iedereen haalbaar zijn.

Iedereen kan het: de lessen zijn niet moeilijk en dankzij aandachtspunten kan je zelf je houding bijstellen. De nadruk ligt op tot rust komen en niet op complexe houdingen. Afwisseling tussen rustige en dynamische bewegingen houden de lessen boeiend en helpen je dieper in de ontspanning te komen.

Reeks van 7 lessen (63 euro)
Live online lessen op maandagavond van 19.00 u tot 20.15 u of op woensdagochtend van 9.30 u tot 10.45 u. Kijk eens op www.yogalimburg.be voor alle details.

Wanneer
4 oktober 2022 tot 16 december 2022
Organisatie
Yogalimburg
Babymassage © cm.be

Het best ontwikkelde zintuig van jonge baby’s is de huid. Elke baby heeft behoefte aan lichamelijk contact. Babymassage creëert een warme band voor het leven en stimuleert de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van je kindje.  

Babymassage is voor ouder en kind een moment van rust en ontspanning. Je kunt je baby koesteren, knuffelen en je bouwt samen een unieke relatie op. Bovendien kan het helpen om een onrustige baby te kalmeren.  

In deze workshop babymassage leer je onder begeleiding van een deskundige je baby op een speelse en creatieve manier masseren. De aangeleerde technieken kan je nadien thuis toepassen waar en wanneer het jou past.  

Dit breng je mee: neutrale massageolie voor je baby, een strand/bad handdoek of 2 grote handdoeken

Voor wie: baby’s tussen 6 weken en 6 maanden, vergezeld van mama, papa of grootouder. 

In samenwerking met Wiegwijs en Huis van het Kind.

Waar

Huis van het Kind

Wanneer
10 november 2022
Organisatie
CM Gezondheidsfonds
Oefenen in groep © Yves Verbeeck

Naast overgeërfde trauma's, gewoontes en patronen hebben we allemaal een zuiver bewustzijn dat een subtiele, krachtige drijfveer is van al onze handelingen.
Dat kan je ontdekken en oefenen.

Wanneer
29 augustus 2022
Organisatie
Yves Verbeeck
PK © CM

Als blijkt dat je de ziekte van Parkinson hebt, komt er veel op je af. Hoe verwerk je de diagnose? Wat vertel je aan jouw omgeving? Of je werkgever? Wat met medicatie? Kun je blijven sporten? En met de wagen rijden? Hoe moet het financieel verder? 

Vanuit de ervaringen van haar leden formuleerde de Vlaamse Parkinson Liga zeven belangrijke adviezen voor mensen die recent de diagnose Parkinson kregen. Ook de sociaal-administratieve aspecten komen aan bod. We staan stil bij de rol van de dienst Maatschappelijk Werk van CM.

Ism Contactgroep Parkinson Liga Schoten - Pacosch

Waar

LDC 't Dorp

Wanneer
10 november 2022
Organisatie
CM Gezondheidsfonds
reanimatie © gja

Over deze opleiding
Wat doe je wanneer iemand bewusteloos op de grond ligt en niet meer ademt? Tijdens een opleiding van 2u leer je wat je moet doen bij een bewusteloos persoon. Wanneer en hoe moet je reanimeren? Wat is een AED-toestel? Wanneer leg je iemand in stabiele zijligging?
 Prijs : Gratis
wij vragen een vrijwillige bijdrage ten voordele van het
Vlaamse Kruis
Datum : zaterdag 11 juni van 9,00 tot 11,30 uur
Plaats : Dienstencentrum Cogelshof
Deuzeldlaan 49 2900 Schoten
Inschrijven verplicht :  guido.jacobs1@telenet.be of 03/288.81.91
of via de website https://schoten.gezinsbond.be

Waar

Dienstencentrum Cogelshof, zaal A1

Wanneer
11 juni 2022
Organisatie
Gezinsbond Schoten

Via eenvoudige oefeningen kom je (terug) in voeling met je lieve lijf. Bewuster omgaan met je lichaam kan veel gezondheidswinst opleveren, zowel op fysiek als op mentaal vlak.
Je gaat jezelf 'beter in je vel voelen'....

Waar

Tibetaans Instituut vzw

Wanneer
8 juli 2022
Organisatie
eutonie-kempen
Lotgenotencontact © Similes vzw

Als je partner psychische klachten heeft, verandert er veel in jullie relatie. Je wordt mantelzorger, ook al heb je daar niet zelf voor gekozen. Er is niet alleen de mentale zorg, ook veel praktische vragen en problemen komen op je af.
Deze wandeling wordt georganiseerd voor partners van psychisch kwetsbare personen die vaak een gelijkaardige verhaal delen. Al wandelend vind je een luisterend oor, steun en (h)erkenning en dit in de prachtige en rustgevende setting van Domein Vordenstein. Hier vind je de nodige rust en stilte die je de kans bieden om je hart te luchten en/of je gevoelens een plek te geven.

Begeleiding: Johan Vijgen, vrijwillig medewerker Similes

Meer info: Louise Wolfs, louise.wolfs@similes.be, tel 016 244 204

Waar

Domein Vordenstein

Wanneer
19 mei 2022
Organisatie
Similes
Voeding als medicijn © Vlaamse diëtisten vzw

Je staat versteld hoeveel we zelf kunnen doen om een gezond lichaam te behouden of te verkrijgen door gezond te eten. Als je begrijpt wat voedsel gezond maakt en hoe ons lichaam het verwerkt zal de motivatie om ook werkelijk gezond te eten vele malen groter zijn. Deze lezing is dan ook een investering in je hoogste goed: een goede gezondheid!
Door Dr. Annelies Moons, arts-leefstijlcoach
Moderator Vivian Janssens-Brenninkmeijer, diëtiste

Wanneer
13 mei 2022
Organisatie
Plantaardige diëtisten vzw
Infomoment © Similes vzw

Borderline, ook wel emotieregulatiestoornis genoemd, is een persoonlijkheidsaandoening dat zowel je familielid als jezelf confronteert en uitdaagt. Maar wat houdt deze aandoening juist in? Hoe komt dit tot stand? En hoe ga je er als familielid best mee om?

Gastspreker: Ericia De Meyer, psycholoog en zorginhoudelijk coördinator Mobiel Team Emergo

Meer info: Louise Wolfs, tel 016 244 204, louise.wolfs@similes.be

Waar

Lokaal Dienstencentrum Cogelshof

Wanneer
3 mei 2022
Organisatie
Similes

Pagina's