Neem deze maand een duik in het heden en verleden van Schoten

In 2021 blaast Erfgoeddag twintig kaarsjes uit. Een verjaardag in mineur? Niet zo in Schoten, waar de cultuurdienst een alternatief en coronaveilig programma heeft uitgewerkt. Maar liefst vier weken lanceren we activiteiten die ons lokale waardevolle erfgoed in de kijker zetten. Zo maken we van Erfgoeddag een heuse Erfgoedmaand!
 

Er was eens in Schoten… Het marktplein

Vrijdag 23 april 2021

Met de erfgoedbrochure ‘Er was eens in Schoten… Het marktplein’ leer je een erfgoedparel in het hart van onze gemeente beter kennen. Alles vertrekt vanuit een zoektocht naar spreekwoorden en uitdrukkingen op en rondom de markt van Schoten. Ben je benieuwd naar wat de zuilen je te vertellen hebben? Ga dan snel aan de slag met deze digitale brochure. Zeer geschikt voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar, maar stiekem ook voor iedereen die wil kennismaken met de rijke geschiedenis van ons marktplein. Als klap op de vuurpijl bevat deze brochure nog een prijsvraag die je heel wat moois kan opleveren. Heb jij het juiste antwoord al gevonden?
 

Verhoevenconcert

Vrijdag 30 april 2021

Pianist Jozef De Beenhouwer en sopraan Liesbeth Devos brengen een muzikaal eerbetoon aan de Schotense componist Arthur Verhoeven. Met een lied- en pianorecital dat speelt met licht en duisternis sluit dit concert mooi aan bij het thema van Erfgoeddag 2021: ‘De Nacht’. Dit optreden is ook een vooruitblik naar de interbellumtentoonstelling, waarin het werk van Arthur Verhoeven een prominente plaats krijgt. Het Verhoevenconcert wordt opgenomen in De Kaekelaar, waar de collega’s van het cultuurcentrum zorgen voor de nodige technische ondersteuning.

 

Erfgoedpuzzels

Vrijdag 7 mei 2021

Wie houdt van de geschiedenis van Schoten is al langer vertrouwd met de Beeldbank. Urenlang snuisteren tussen beeldmateriaal over het verre en recente verleden van onze gemeente? Dat kan dankzij de vrijwilligers van Heemkring Scot. Via de Beeldbank is erfgoed voor iedereen bereikbaar en beschikbaar. Binnenkort krijgen enkele foto’s zelfs een tweede leven als legpuzzel. Zo kan je bijvoorbeeld het Kasteel van Schoten, de aankomst van de Scheldeprijs of een optreden tijdens Hello!Schoten in elkaar puzzelen. Bij elke puzzel wordt het verhaal achter de foto meegegeven en er zijn exemplaren beschikbaar met grote en kleine stukken. Gegarandeerd plezier voor jong en oud.

Koop je erfgoedpuzzel in de Braembibliotheek (Sint-Cordulaplein 13). Een kinderpuzzel kost 5 euro, een puzzel voor volwassenen kost 10 euro.

 

Schoten Bewandeld

Vrijdag 14 mei 2021

Ken jij verborgen Schotense straatjes als het ‘Zuster Albertapad’ en het ‘Zurkelbospad’? We noemen zo'n paden 'trage wegen' en het zijn vaak onbekende pareltjes. Trage wegen zijn verbindingswegen voor niet-gemotoriseerd verkeer zoals kerkwegels, bospaden, jaagpaden of brandgangen. Om die extra in de kijker te zetten, lanceerden we in november 2020 de fotowedstrijd ‘Schoten Bewandeld’. Het doel? Originele of artistieke foto’s verzamelen van trage wegen of onbenoemde paden in Schoten. Dankzij de vele herfstwandelingen ontvingen we heel wat mooie inzendingen, die we graag met jullie willen delen in de vorm van een openluchtentoonstelling rondom het Kasteel van Schoten (Kasteeldreef 61).