Erfgoedactiviteiten

Heemkring Scot, de erfgoedraad en de bib zetten in Schoten hun schouders onder het erfgoedbeleid en verschillende erfgoedactiviteiten. In de even jaren staat erfgoed extra in de kijker. In de oneven jaren wordt een erfgoedprijs uitgereikt aan een persoon, vereniging … die een mooi erfgoedproject heeft uitgewerkt.

Erfgoeddag

Zondag 22 april 2018

Schoten heeft geluk: de gemeente heeft een uitgebreid archief, een toegankelijke beeldbank en een heemkundige kring die ervoor kiest om informatie te verzamelen, archiveren en ontsluiten. Zo krijgt jong en oud een beeld van hoe het er vroeger aan toe ging in Schoten. Soms is waardevol erfgoed verdwenen, maar staat er wel een infobord in de plaats. Fiets je met ons mee?

Praktisch

  • Fiets/wandeltocht
  • Tussen 10.00 en 17.00 u
  • Startpunt: Het Arsenaal, Sint-Cordulastraat 23-25, 2900 Schoten
  • Gratis
  • Na Erfgoeddag is de fiets/wandelgids te koop in de bibliotheek

 Lees hier meer info over de Erfgoeddag

Erfgoedprijs

Om de twee jaar reikt de gemeente Schoten de Erfgoedprijs uit. We eren een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het behoud of het beheer van het erfgoed in Schoten of die het publiek heeft laten kennismaken met het erfgoed.

De volgende Erfgoedprijs reiken we uit in 2019.

Open Monumentendag

Zondag 9 september 2018

Meer informatie vind je op de website van Open Monumentendag.

Herdenking WOI

November 2018

In de jaren 2014, 2016 en 2018 herdenken we in november WOI in Schoten. De culturele diensten en tal van verenigingen organiseren activiteiten in het kader van het thema 'Oorlog/Vrede'. De werkgroep 'herdenking WOI' zorgt ook voor een aantal eigen activiteiten. Daar is telkens ook een project voor scholen bij. In 2014 gingen scholen aan de slag met illustrator Mattias De Leeuw en met het onderzoekswerk van Willy De Jonghe naar gesneuvelde Schotense militairen. In 2016 stond er een project op de agenda met schrijvers Sabine Hoosemans en Daniel Billiet. Meer informatie over de activiteiten van november 2018 vind je tegen juni 2018 op deze website.

Bedelzingen

31 december 2018 en 6 januari 2019

De erfgoedraad wil de mooie traditie van het 'bedelzingen' extra leven inblazen. De raad startte daarom in 2015 met een project om vooral het Nieuwjaarkezoetezingen te ondersteunen. In 2016 kwam daar het Driekoningenzingen bij. De Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans maakte hiervoor telkens een liedboekje met originele liedjes. Ook dit jaar zullen de kinderen extra aangemoedigd worden om met originele liedjes van deur tot deur te gaan.