Erfgoedactiviteiten

Heemkring Scot, de erfgoedraad en de bib zetten in Schoten hun schouders onder het erfgoedbeleid en verschillende erfgoedactiviteiten. In de even jaren staat erfgoed extra in de kijker. In de oneven jaren wordt een erfgoedprijs uitgereikt aan een persoon, vereniging … die een mooi erfgoedproject heeft uitgewerkt.

In 2017 staan volgende projecten nog op stapel:

Erfgoeddag

23 april 2017 – thema “zorg”

Praktisch

 • Wat? 
  Tentoonstelling waarin mensen, tradities en verhalen centraal staan.  Doorlopend demonstraties van de beeldbank.
 • Wanneer?
  Zaterdag en zondag 22 en 23 april van 10.00 tot 18.00 u - "babyborrel" op 23 april om 15.00 u
  Zaterdag en zondag 29 en 30 april van 10.00 tot 18.00 u
 • Waar? 
  Het Arsenaal, Sint-Cordulastraat 23-25
 • Prijs? 
  Gratis toegang

Tentoonstelling “Geboren in Schoten”

Tijdens WOII werd het Schotense Gasthuis gebombardeerd. Na de oorlog werd het “Gelmelenhof” ingericht als kraaminrichting. Nadien kwam er een moederhuis onder impuls van de familie Verbert-Verrijdt. Dit moederhuis doet sinds geruime tijd dienst als rust- en verzorgingstehuis zodat vele Schotenaren terugkomen waar ze begonnen zijn. Dit verhaal wordt gevisualiseerd in een tentoonstelling.

Het Arsenaal, doorlopend van 10.00 tot 18.00 u, toegang gratis.

Demonstratie “Beeldbank Schoten”

Sinds 2016 is onze beeldbank volledig vernieuwd. Het doel van Beeldbank Schoten is het verleden van de gemeente onder de aandacht brengen door middel van beelden en verhalen die hier nog van getuigen. We willen de geïnteresseerde bevolking constant op de hoogte houden van de vooruitgang.

Het Arsenaal, doorlopend van 10.00 tot 18.00 u, toegang gratis.

Erfgoedprijs

Dit jaar reikt de gemeente Schoten voor de zevende keer de tweejaarlijkse Erfgoedprijs uit. De Erfgoedprijs eert een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het behoud of het beheer van het erfgoed in de gemeente Schoten of die het publiek heeft laten kennismaken met het erfgoed.

Wie zich hiervoor kandidaat wil stellen of iemand wil voordragen voor deze prijs, vindt op de website van de bibliotheek het reglement en een inschrijvingsformulier.  Deze kan je ook verkrijgen in de bibliotheek.

Dit inschrijvingsformulier dien je ten laatste 8 mei 2017 in bij de bibliotheek ter attentie van het College van Burgemeester en Schepenen.

De uitreiking van de Erfgoedprijs vindt plaats op Open Monumentendag (10 september 2017).

Open Monumentendag

10 september 2017

Meer informatie vind je op de website van Open Monumentendag.

Uitreiking van de tweejaarlijkse Erfgoedprijs.

Herdenking WOI

November 2018

In de jaren 2014, 2016 en 2018 herdenken we in november WOI in Schoten. De culturele diensten en tal van verenigingen organiseren activiteiten in het kader van het thema 'Oorlog/Vrede'. De werkgroep 'herdenking WOI' zorgt ook voor een aantal eigen activiteiten. Daar is telkens ook een project voor scholen bij. In 2014 gingen scholen aan de slag met illustrator Mattias De Leeuw en met het onderzoekswerk van Willy De Jonghe naar gesneuvelde Schotense militairen. In 2016 stond er een project op de agenda met schrijvers Sabine Hoosemans en Daniel Billiet. Meer informatie over de activiteiten van november 2018 vind je tegen juni 2018 op deze website.

Bedelzingen

31 december 2017 en 6 januari 2018

De erfgoedraad wil de mooie traditie van het 'bedelzingen' extra leven in blazen. De raad startte daarom in 2015 met een project om vooral het Nieuwjaarkezoetezingen te ondersteunen. In 2016 kwam daar het Driekoningenzingen bij. De Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans maakte hiervoor telkens een liedboekje met originele liedjes.