Zon en maan, goud en zilver. Tweedeling in het Inca-rijk

Het religieuze wereldbeeld van de Inca’s Indeling van kosmos en maatschappij Complementaire dualiteit In precolumbiaans Peru werden het leven en het denken altijd gezien als een tweedeling. De Inca’s dachten dat de kosmos verdeeld was in een mannelijk en een vrouwelijk deel: de maan en de zon. Ze deelden hun wereldbeeld en hun maatschappij op vanuit dit idee. Niet raar, als u weet dat ze in ...

Waar
Kasteel van Schoten
Kasteeldreef 61, 2900 Schoten
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Thema
Prijs
€ 52.0
Basistarief: 52,00 €
Met Davidsfonds Cultuurkaart: 46,00 €
Contact
academie@davidsfonds.be
Telefoonnummer: 016 31 06 70
Meer informatie
Het religieuze wereldbeeld van de Inca’s
Indeling van kosmos en maatschappij
Complementaire dualiteit

In precolumbiaans Peru werden het leven en het denken altijd gezien als een tweedeling. De Inca’s dachten dat de kosmos verdeeld was in een mannelijk en een vrouwelijk deel: de maan en de zon. Ze deelden hun wereldbeeld en hun maatschappij op vanuit dit idee. Niet raar, als u weet dat ze in een regio vol contrasten woonden.

Een tweedeling is nooit alleen een tegenstelling. Beide delen staan in contact met elkaar en er is altijd een wisselwerking: man-vrouw, dag-nacht, bovenwereld-onderwereld, hoogland-laagland … Alle tegenstellingen streven continu naar een evenwicht. Annelies Valgaeren bekijkt hoe deze dualiteit aan de basis ligt van de kunst die de Inca’s maakten, maar ook hoe hun dagelijkse leven - van laag tot hoog - erdoor werd beïnvloed.

Bron: UiTinVlaanderen.be