Gespreksavond met Johan Braeckman "Goed, beter, best. Hoe maakbaar is de mens?"

We zijn op vele manieren bezig om mensen te perfectioneren. We zijn nu in staat onze erfelijke eigenschappen te veranderen. De mogelijkheden om de voortplanting te controleren nemen toe. Orgaantransplantaties en het gebruik van geneesmiddelen om het menselijk gedrag krachtig te beïnvloeden zijn gemeengoed geworden. De neurowetenschappen zijn in een stroomversnelling gekomen. De mogelijkheden ...

Waar
Kasteel van Schoten
Kasteeldreef 61, 2900 Schoten
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Prijs
€ 3.0
Basistarief: 3,00 €
Reservaties
info@hvv-schoten.be
Telefoonnummer: 03.658.46.49
Contact
info@hvv-schoten.be
Telefoonnummer: 03.658.46.49, info@hvv-schoten.be
Meer informatie
We zijn op vele manieren bezig om mensen te perfectioneren. We zijn nu in staat onze erfelijke eigenschappen te veranderen. De mogelijkheden om de voortplanting te controleren nemen toe. Orgaantransplantaties en het gebruik van geneesmiddelen om het menselijk gedrag krachtig te beïnvloeden zijn gemeengoed geworden. De neurowetenschappen zijn in een stroomversnelling gekomen. De mogelijkheden om menselijk gedrag te wijzigen en controleren zijn dus immens.Deze inzichten en mogelijkheden plaatsen ons voor vele ethische problemen.Men verwijst naar het spookbeeld van de eugenetica, van designerbaby’s; men vreest voor geprogrammeerde soldaten, genetisch gemanipuleerde atleten en dergelijke meer. En wie of wat bepaalt of er grenzen moeten zijn aan maakbaarheid? Hebben wij als stervelingen de plicht om onszelf te verbeteren, los van morele en religieuze uitgangspunten, met als enige maatstaf geluk?
Prof. Johan Braeckman is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Hij publiceerde boeken en hoorcolleges over onder meer Darwin en de evolutietheorie, bio-ethiek, kritisch denken en de geschiedenis van de wijsbegeerte. Hij geeft geregeld lezingen in binnen -en buitenland over diverse onderwerpen.
In samenwerking met De Maakbare Mens.

Bron: UiTinVlaanderen.be