Fototentoonstelling 'Micromineralen'

Mineralen en edelstenen hebben de mens altijd al bekoord omwille van hun schittering, prachtige kleuren en vormen. Soms zijn de kristallen groot, soms klein of zelfs superklein en is er een loupe of microscoop nodig om ze goed te kunnen bekijken. Het fotograferen van die micro-mineralen is dan ook een hele kunst. Enkele jaren geleden heeft de Mineralogische Kring Antwerpen (MKA) de werkroep ...

Waar
Cogelshof
Deuzeldlaan 49, 2900 Schoten
Wanneer

tot

Open op:

  • Maandag van 12:00 tot 13:00
  • Dinsdag - vrijdag van 11:30 tot 14:00
Prijs
gratis
Basistarief: 0,00 €
Reservaties
Telefoonnummer: 03 644 67 94
Contact
pvanhee@skynet.be, mka@minerant.org
Telefoonnummer: 03 644 67 94
Meer informatie
Mineralen en edelstenen hebben de mens altijd al bekoord omwille van hun schittering, prachtige kleuren en vormen. Soms zijn de kristallen groot, soms klein of zelfs superklein en is er een loupe of microscoop nodig om ze goed te kunnen bekijken.
Het fotograferen van die micro-mineralen is dan ook een hele kunst. Enkele jaren geleden heeft de Mineralogische Kring Antwerpen (MKA) de werkroep fotografie daarom nieuw leven ingeblazen. De nieuwe mogelijkheden om met ‘stacking’ fotosystemen haarscherpe foto’s te maken, is ideaal voor zo’n micromineralen. Het heeft helemaal nieuwe perspectieven geopend die vroeger ondenkbaar waren dankzij de digitalisering en de mogelijkheid van nabewerking.

Bij fotografie van micromineralen heeft men slechts een kleine scherptediepte. Stacking is een techniek waarbij vele opnames worden gemaakt waarbij telkens ofwel het onderwerp ofwel de camera lichtjes verschuift. Achteraf worden al die beelden samengebracht en speciale software gaat uit alle opnames de scherpe delen samenvoegen. Dit kan tot wel 100 originele foto’s gaan. Daarna is er nog wat nabewerking nodig om bvb storende delen weg te werken.

Men kan fotograferen om zo natuurgetrouw alle kristalvlakjes in beeld te brengen dat is een mogelijkheid, zeg maar het zuiver wetenschappelijk aspect. Na een tijd begint men echter ook meer naar composities te kijken. Het in beeld brengen van als het ware schilderijen van diverse kunstrichtingen zoals kubisme, impressionisme, abstracte kunst, enz. Veelal speelt dan de eigen fantasie daar een belangrijke rol in. Ook van fluorescerende mineralen zijn enkele foto’s te zien.
Deze tentoonstelling tracht deze verschillende aspecten van de fotografie van mineralen en micromineralen bijeen te brengen.

Er zijn een 40-tal foto’s te zien van een 4-tal leden van onze vereniging.


Corona-maatregelen : registratie ter plaatse, mondmasker, afstand houden, handen ontsmetten, hou het veilig !

Tijdens andere activiteiten in de zaal kan de tentoonstelling tijdelijk ontoegankelijk zijn, informeer daarom vooraf op 03 644 67 94

Informatie :
• Informatie openingsuren : 03 644 67 94
• Mineralen-fotografie : Paul Van hee, pvanhee@skynet.be
• Mineralen en MKA : https://minerant.org/MKA/index.html - mka@minerant.org

Bron: UiTinVlaanderen.be