ERFGOEDDAG : geboren in Schoten

GEBOREN IN SCHOTEN Het allereerste moment dat een mens van "zorg" mag genieten, is bij zijn geboorte. Heemkring Scot en de Erfgoedraad nemen dit thema als uitgangspunt voor een tentoonstelling in het Arsenaal. In Wereldoorlog II werd het Schotense Gasthuis getroffen door brandbommen. Na de oorlog werd het kasteeltje "Gelmelenhof" tijdelijk ingericht als kraaminrichting. Nadien werd er een ...

Waar
Arsenaal
St Cordulastraat, 2900 Schoten
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Organisatie
Prijs
gratis
Meer informatie
GEBOREN IN SCHOTEN
Het allereerste moment dat een mens van "zorg" mag genieten, is bij zijn geboorte. Heemkring Scot en de Erfgoedraad nemen dit thema als uitgangspunt voor een tentoonstelling in het Arsenaal.
In Wereldoorlog II werd het Schotense Gasthuis getroffen door brandbommen. Na de oorlog werd het kasteeltje "Gelmelenhof" tijdelijk ingericht als kraaminrichting. Nadien werd er een nieuw moederhuis gebouwd: Verbert-Verrijdt. Dit moederhuis werd intussen omgebouwd tot een rusthuis. Vele Schotenaren komen zo terug waar ze begonnen zijn...
Het verhaal van de mensen die het verloop van deze geschiedenis hebben meegemaakt, staat centraal in de tentoonstelling. Een geboorte werd aangekondigd met een geboortekaartje en wie naar de doop kwam, kreeg suikerbonen. Deze gebruiken bestaan nog steeds, maar zijn in de loop der jaren geëvolueerd. Ook deze evoluties brengen we in kaart.
Wij nodigen u van harte uit op onze "babyborrel" op Erfgoeddag (23 april) om 15 uur!

ZORG VOOR ONS ERFGOED
Naast de zorg voor jonge en oude mensen, belichten we op de tentoonstelling ook de zorg voor ons erfgoed. Alle getuigenissen uit ons verleden worden door Scot verzameld, met de nodige zorg bewaard én voor iedereen ter beschikking gesteld via de Beeldbank. De Schotense Beeldbank werd vorig jaar volledig vernieuwd : tijdens de tentoonstelling krijgt u doorlopend demonstraties van deze beeldbank.

Bron: UiTinVlaanderen.be