STEL ZELF EEN MODULE SAMEN
Lesdag: maandag 11u tot 12u
Doelgroep: 18+
Wat? In deze module kiezen de deelnemers zelf waar ze willen rond werken. We bekijken de interesses van iedereen en stellen op die manier een lessenpakket samen.
MUZIEKLAB KLASSIEK
Lesdag: maandag van 18u tot 19u
Doelgroep: 12+ (zeer interessant voor meerstemmige instrumenten)
Wat? Tijdens dit lab bespreken we enkele stijlperiodes uit de muziekgeschiedenis. Tijdens dit overzicht leer we veel gedetailleerder luisteren en kijken naar een composities die we tegenkomen. Hoe zit een compositie in elkaar? Welke vorm of structuur heeft het werk? Daarnaast gaan we op een zeer praktische manier in op het herkennen en spelen van akkoorden. We proberen zoveel mogelijk zelf te ontdekken (én te spelen).
MUZIEK & CULTUUR
Lesdag: maandag 19u tot 20u
Doelgroep: 16+
Wat? Ga je graag naar concerten? Praat je graag over muziek? Deel je graag je gedachten met mensen die dezelfde passie hebben als jij? Dan zit je goed bij muziek&cultuur. We verwijden onze blik naar andere kunstdomeinen.
SINGER SONGWRITING
Lesdag: maandag 19u tot 20u
Doelgroep: 12+
Leerkracht:
OPGELET! Voor deze module heb je voorkennis van akkoorden nodig en moet je op een basisniveau overweg kunnen met een begeleidingsinstrument. Idealiter heb je al een module ‘akkoorden’ gevolgd of de modules ‘pop en jazz in theorie’.
Wat doen we?
We ondervinden
-> Wat een interessante melodie kan zijn voor onze song,
-> Welke akkoorden we kunnen kiezen (we frissen veel theorie op!)
-> Hoe ritme & rijm de belangrijkste bouwstenen vormen om ons verhaal vorm te geven
-> Hoe in songteksten elk woordje op zijn plaats valt
Wat maken we?
-> We schrijven in duo een lied geïnspireerd op een beeldend kunstwerk, herschrijven “Yesterday” van the Beatles met een eigen tekst en maken een song over onze “favoriete plek”
Wat heb je nodig?
-> Kennis van een begeleidingsinstrument en akkoorden (piano/gitaar)
-> Geen angst om te zingen
-> Goesting om te creëren
POP JAZZ (Niveau 1)
Lesdag: dinsdag 18u tot 19u
Doelgroep: 12+
We ontdekken samen hoe popmuziek geboren wordt in de VS. In de jaren ‘50 van de vorige eeuw vindt de big bang plaats met de komst van de rock ‘n roll. Ook in de periode daarvoor zijn er al een hoop ontwikkelingen in de populaire muziek die we bekijken. Maak kennis met blues, gospel, country en jazz ontdek de verhalen achter de muziek.
We analyseren de muziek ook op gebied van vorm/melodie/harmonie en ritmiek. Welke akkoorden klinken mooi bij elkaar? Waarom werkt die ene toonladder zo goed werkt als je een solo wilt verzinnen? Uit welke verschillende onderdelen bestaat een popsong? We beginnen bij het begin en bouwen onze kennis stap voor stap op. Voor leerlingen die in een popcombo samenspelen, is dit heel handige en toepasbare leerstof.
POP JAZZ (Niveau 2)
Lesdag: dinsdag 20u tot 21u
Doelgroep: 12+
OPGELET! Er is een zeker instapniveau vereist om op dit niveau in te stappen. Leerlingen die de voorafgaand Pop Jazz niveau 1 niet gevolgd hebben, zullen georiënteerd worden aan het begin van de module.
We ontdekken samen een hoop verschillende pop-genres en leren het verschil herkennen. Na afloop ken je de muzikanten en groepen die samen muziekgeschiedenis hebben geschreven. Ook leer je over de functie van verschillende instrumenten in een jazz/pop/rock band en hebben soul, rock, funk, hip-hop, dance, reggae… geen geheimen meer voor jou.
Ook op theoretisch gebied gaan we een stapje verder. Jazzcomponisten maken het graag wat moeilijker op gebied van ritmiek, akkoorden en melodieën. We onderzoeken we de wereld van het componeren samen verder en bekijken ook het verschil tussen een pop- en een jazz-partituur. We leren met behulp van het gratis computerprogramma Musescore tevens een leadsheet te maken van een nummer naar eigen keuze. Al je kennis van de popgeschiedenis/harmonie/melodie/ritmiek die je in de voorafgaande twee jaren hebt opgedaan komt hier van pas.
FOLK-DANS
Lesdag : dinsdag 17u tot 18u
Doelgroep : 12+
Ben je gebeten door dans? Wil je graag folk- en werelddansen leren kennen? Speel je al een folk instrument en wil je ook graag weten welke dansen daarbij horen? Dan ben je op je plaats in de les folkdans. We leren verschillende soorten dansen vanuit Europa en maken soms uitstapjes naar andere werelddelen. Sla je beentjes uit en kom mee dansen!
FOLK-LAB
Lesdag: dinsdag 19u tot 20u
Doelgroep: 12+
Het muzieklab folk is een ondersteunend vak voor de leerlingen uit de folkafdeling. (volkszang, nyckelharpa, diatonische accordeon en doedelzak)
Uiteraard zijn leerlingen uit de klassieke afdeling ook welkom!
Vertrekkende vanuit jouw interesses, vragen/noden krijg je een rijke omkadering en ondersteuning wat betreft muziek en in het bijzonder volksmuziek.
Link met de klassieke opleiding: verbanden zien, ontdekken; volksmuziek als basis voor een bredere muzikale kennis, met verwijzing naar klassieke componisten met volkse “roots”. ( Bartok, Chopin...)
Link tussen muziek en dans; de volksmuziek als dansmuziek ook “theoretisch” aanhalen. Wat spelen we op onze bals? Wat zijn de juiste speelstijlen van de dansen?
Onderwerpen ruim kaderen en verbanden leggen met schoolprojecten, met individuele noden/belevenissen/interesses...
Uitstappen, lezingen, concerten krijgen steeds een voorbereiding tijdens de lessen.
SOUNDLAB niveau 1
Lesdag: donderdag 19u tot 20u
Doelgroep: 12+
Wat? In deze module leer je hoe we opgenomen geluiden goed samen kunnen laten klinken. We verkennen mixing technieken en ontdekken wat EQ en reverb kunnen doen met het geluid.
let op! de plaatsen zijn beperkt, snel inschrijven is de boodschap!
Titel : Soundlab niveau 2
Lesdag : donderdag van 20u-21u
Heb je reeds een jaar soundlab gevolgd en wil je er nog meer over weten? Dan zit je in dit lab op je plaats.
> wachtlijst
MUZIEKLAB KLASSIEK
Lesdag: vrijdag 18u tot 19u
Doelgroep: 12+ (vooral interessant voor blazers en zangers)
Wat? Tijdens dit lab bespreken we enkele stijlperiodes uit de muziekgeschiedenis. Tijdens dit overzicht focussen we ons vooral op koorwerken en composities met blaasinstrumenten. Daarnaast staan we ook stil bij ademhalingstechnieken die je kunt toepassen bij het zingen of het bespelen van een blaasinstrument.
MUZIEKLAB KLASSIEK
Lesdag : zaterdag 11u-12u
Doelgroep : 12+ (vooral interessant voor strijkers en zangers)
Wat? Tijdens dit lab leren we veel gedetailleerder luisteren en kijken naar een compositie. We bespreken enkele stijlperiodes uit de muziekgeschiedenis. We gaan ons muzikaal gehoor verder ontwikkelen en focussen vooral op muziek voor strijkers en zangers.
AFRO PERCUSSIE
Lesdag : zaterdag 12u-13u
Doelgroep : 12+ (vooral interessant voor slagwerkers)
Wat? Tijdens dit lab leren we door het spelen van Afrikaanse ritmes hoe we beter samen muziek kunnen maken. We leren improviseren en creatief omgaan met ritmisch materiaal. We werken aan zelfstandigheid.