Eikenprocessierupsen

Gemeente Schoten behandelt enkel processierupsnesten die hinder veroorzaken op het openbaar domein: openbare wegen, scholen, woonzorgcentra en speelpleinen.

Bomen die al gemeld werden, zijn aangeduid met een markering of een lint. Hiervoor hoef je dus niet opnieuw een melding te doen.

Processierupsen op privédomein

Heb je last van de eikenprocessierups in je tuin? Dan sta je voortaan zelf in om deze nest te laten behandelen.

Meer biodiversiteit = minder processierupsen

Ga zelf de komst van de processierups in je tuin tegen door meer in te zetten op biodiversiteit en de natuurlijke vijanden van de rups.

  • Hang bijvoorbeeld een nestkastje voor koolmezen op. Koolmezen eten namelijk eikenprocessierupsen.
  • Zorg ervoor dat je tuin aantrekkelijk wordt voor insecten en dieren. Handige tips vind je op de website van Velt of Week van de Bij. In het najaar koop je voordelig streekeigen groen via de behaagactie.  

Wat te doen bij contact met de processierups?

Processierupsen vallen geen mensen of dieren aan. Er is dus geen reden tot paniek wanneer je een nest tegenkomt. Het enige wat je op dit moment moet doen, is wegblijven van de nesten, ze niet aanraken en ze vooral niet zelf bestrijden. Het is niet nodig om politie of brandweer hiervoor te bellen.

Toch in contact gekomen met de processierups? Begin niet te krabben en te wrijven, maar spoel en was huid of ogen goed met water. Vlak na de blootstelling kan je de huid ‘strippen’ met plakband om de brandhaartjes te verwijderen. Was je kleding zeer grondig met water en zeep (lang wasprogramma op een zo hoog mogelijke temperatuur). Bij hevige jeuk kan je je apotheker of huisarts raadplegen.

  • Lichte symptomen: geen behandeling nodig
  • Hevige jeuk: raadpleeg je apotheker
  • Ernstige klachten, ademhalingsmoeilijkheden: raadpleeg je huisarts