Huwen

Procedure

Je kan maximum één jaar op voorhand het dag en uur van je huwelijksdatum vastleggen. Vraag meer info of reserveer via burgerlijkestand@schoten.be.

Let op: dit is nog geen huwelijksaangifte.  De huwelijksaangifte gebeurt pas achteraf.  Je krijgt, via mail, ongeveer 3 maanden op voorhand een uitnodiging voor de huwelijksaangifte.  Hierbij zal ook een inlichtingenfiche zitten die je, minstens 1 week voor de afspraak, doormailt naar burgerlijkestand@schoten.be samen met het betaalbewijs. 

Het burgerlijk huwelijk moet plaatsvinden voor het eventuele kerkelijk huwelijk.

Noodzakelijke documenten

Elk koppel krijgt op voorhand persoonlijke info over hun huwelijk en de nodige stukken.

  • Recent (max 1 jaar oud op datum huwelijk) volledig afschrift geboorteakte (indien nodig voorzien van legalisatie/apostille en beëdigde vertaling in het Nederlands)=> indien geboren in België worden de aktes door onze dienst opgevraagd
  • Recent bewijs burgerlijke staat én alle noodzakelijke aktes om dit te staven (ongehuwd, gehuwd en gescheiden, gehuwd en weduwe(naar) ((indien nodig voorzien van legalisatie/apostille en beëdigde vertaling in Nederlands)
  • Indien niet-Belg: gewoonterechtgetuigschrift (wetgeving omtrent huwelijksvoorwaarden, huwelijksnaam) op te vragen bij uw ambassade in België (indien nodig voorzien van legalisatie/apostille en beëdigde vertaling in Nederlands)
  • Het is mogelijk dat er nog extra documenten nodig zijn afhankelijk van de situatie
     

Huwelijksaangifte

Voor je gaat trouwen, moet je eerst een huwelijksaangifte doen. De aangifte moet gebeuren bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar een van de aanstaande echtgenoten ingeschreven is in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister.

De huwelijksaangifte is een registratie bij de burgerlijke stand van het voornemen om te trouwen. De aangifte kan ten vroegste zes maanden en ten laatste veertien dagen voor de geplande huwelijksdatum gebeuren.

Voorafgaand aan de ondertrouw hebben de medewerkers van de burgerlijke stand minstens 2 weken nodig om alle administratie omtrent de ondertrouw (nakijken/opvragen aktes…) klaar te maken.

De aangifte (ondertrouw) moet gebeuren in de gemeente waar het huwelijk zal plaatsvinden, steeds op afspraak:

  • Alle werkdagen tussen 9.00 en 12.30 u.
  • Woensdagnamiddag tussen 13.30 en 15.30 u.
  • Elke eerste én derde donderdagavond van de maand tussen 16.00 en 19.00 u.

Huwelijk

Een huwelijk is een verbintenis tussen twee mensen, al dan niet van hetzelfde geslacht, voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. De voltrekking van het huwelijk vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis en op bepaalde vastgestelde data ook in/aan (afhankelijk van weersomstandigheden) het kasteel van Schoten.  

  • Maandag en dinsdag tussen 14.00 en 15.00 u.
  • Woensdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 11.00 u.
  • Zaterdag tussen 9.30 en 11.30 u.

Als je getuigen bij het huwelijk wenst, kan je er maximum vier aanduiden.

Inlichtingen over een eventueel huwelijkscontract kan je bij de notaris krijgen.

Prijs

  • Maandag: 20 euro.
  • Dinsdag tot en met donderdag: 50 euro.
  • Vrijdag en zaterdag: 100 euro.
  • Vastgestelde brugdagen: 120 euro.

Ook voor deze zaken kan je terecht op de dienst burgerlijke stand: trouwboekje, verbetering huwelijksakte, overschrijving buitenlandse huwelijksakte, informatie over legalisaties.

Tolk

Indien één of beide huwelijkspartners de Nederlandse taal niet (voldoende) machtig zijn, dienen ze zelf een tolk te voorzien.  
Dit kan een beëdigd tolk zijn. Dit mag tevens een vriend of familielid zijn die de Nederlandse taal wel voldoende machtig is om bij de ceremonie alles te vertalen.  
De beëdigd tolk dient het bewijs van beëdiging bij te hebben. De vriend/familielid dient zijn paspoort/identiteitskaart/verblijfskaart bij zich te hebben en zal voorafgaand aan de ceremonie een eed moeten afleggen bij de ambtenaar.
Het koppel mag zelf niet tolken! 

Rijst en confetti

Schoten is een mooie en propere gemeente en dat houden we graag zo.  Daarom mag je geen rijst, confetti of ander materiaal gooien naar het bruidspaar in de trouwzaal, op de trappen of op de straat voor het gemeentehuis of het pleintje voor het kasteeel.
We verwijzen hiervoor naar het politiereglement hoofdstuk A4, art 1 en 2.
Er zijn heel veel leuke alternatieven zoals bijvoorbeeld bellenblazen.
 

Huwelijksborrel

Wil je als pasgetrouwd koppel de eerste felicitaties in ontvangst nemen en kort nagenieten met je familie, vrienden en kennissen? Dan kan zeker.  
Contacteer dan één van de plaatselijke horecazaken.  
Het geven van een huwelijksborrel rond het gemeentehuis, rond het kasteel van Schoten of elders op het openbaar domein van Schoten is niet toegelaten.  Ook niet via aanvraag evenementenloket..